Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megdöbbentő adatsor! A magyarok 72 százaléka támogatja a legális abortuszt

10perc.hu
2023. 09. 03.
Megdöbbentő adatsor! A magyarok 72 százaléka támogatja a legális abortuszt

A kormány szívhangrendelete pedig nem hozott változást, a korábbinál is több terhességet szakíttattak meg a bevezetése után.

Az abortusz támogatottsága Európában a legmagasabb, az élen Svédország (87 százalék) és Franciaország áll (82 százalék), de Magyarország (72 százalék) is az élbolyban van, derül ki az Ipsos nemzetközi kutatásából, amit a 24.hu szemlézett.

Összességében a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy minden esetben támogatná az abortusz legalizálását, míg 29 százalék valamilyen feltételt szabna, 28 százalék azonban részben vagy teljesen megtiltaná. A legnagyobb arányban a svédek támogatják a teljes szabadságot, de a magyarok 35 százaléka is így vélekedik, ami szinte pontosan megegyezik a németek, a belgák és a britek álláspontjával.


Az abortuszt a magzati életjelek meghallgatásához kötő úgynevezett szívhangrendelet elfogadását követően nem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon   Fotó: Pixabay


Összességében a magyarok némileg engedékenyebbek az abortusszal szemben, mint például a németek (72 százalék – 69 százalék), és az eljárás engedélyezését elutasítók aránya is nálunk alacsonyabb (13 százalék – 19 százalék).

Franciaországban és Magyarországon akkor tartják a leginkább elfogadhatónak az abortuszt (84 százalék, illetve 82 százalék), ha a magzat várhatóan komoly egészségügyi problémákkal vagy fogyatékossággal jönne világra. Az anya egészségének veszélyeztetése és a szexuális erőszak is nagymértékben elfogadható indoknak (81 százalék, 78 százalék) számít a magyarok körében.

Az abortuszt a magzati életjelek meghallgatásához kötő úgynevezett szívhangrendelet elfogadását követően nem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon. Sőt! Nemhogy kevesebb, de a korábbinál is több terhességet szakíttattak meg a rendelet bevezetése után.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek