Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kitálalt egy mentős: „Nem sajnáljuk a segítséget, de végesek a lehetőségeink”

10perc.hu
2023. 05. 20.
Kitálalt egy mentős: „Nem sajnáljuk a segítséget, de végesek a lehetőségeink”

A mentős szerint a rendszerben van hiba, és nem biztos, hogy az OMSZ oldalán, ugyanis az utóbbi években megnövekedett az indokolatlan hívások száma a mentőknél.

Ahogy arról a 10perc.hu is beszámolt, múlt szerdán kórházba került Gálvölgyi János színművész, miután légzési nehézségekre panaszkodott otthonában. Azonban végül nem mentőautó vitte egészségügyi intézménybe, hanem két lánya. Az eset komoly felháborodást váltott ki.

Most megszólalt egy mentős is a Gálvölgyi-ügyben. A 40 éve a szakmában dolgozó szakember azt mondta, nem sajnálják a segítséget, csak a lehetőségeik végesek. A Pénzcentrum mentős olvasója kitálalt a nehézségekről. A mentős szerint a rendszerben van hiba, és nem biztos, hogy az OMSZ oldalán. Elmondása szerint az utóbbi években megnövekedett az indokolatlan hívások száma a mentőknél.

„Láttam egy-két hívást az elmúlt negyven évben. A statisztikában is látható a 2020-as évben csökkentek a kivonulások számai – Covid első időszakában mi is nagyon jól éreztük, nem hívtak mindenhez mentőt az emberek. A Covid alatt azonban egy idő után az ügyelet nem ment ki a betegekhez, mondván nincs védőruhájuk, nekünk volt. Mi mentünk. A háziorvosok sem mentek ki, mert nem volt védőruhájuk. Mi mentünk. Aztán, ahogy elmúlt a járvány, az ügyeletek, a háziorvosok megneszelték, ez nekik nagyon kényelmes, ezután sem mentek ki - 2021-es emelkedés és azt követően is" – magyarázta a férfi.


Az utóbbi években megnövekedett az indokolatlan hívások száma a mentőknél      Fotó: Facebook/OMSZ


A mentős jelezte, hogy nagyjából ez időtájt alakult ki az a rendszer az ügyeleteknél, hogy 3 budapesti kerületre jutott 1 ügyeleti autó, a kerületi ügyeleteken ülő orvos, vagy mentőtiszteken kívül - bár a kerületek nem így szerződtek az ügyeletet ellátó szervezetekkel. "Ez is megérne egy misét. Vannak olyan városi ügyeletek, ahol 20 km-re lévő városból jár át az ügyelet. Nem, nem megy át, csak szerződés van erről, hamarabb megy a mentő…" - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy érdemes lenne meghallgatni egy nap bejelentési hanganyagát, hogy hányszor telefonál bejelentő azzal, hogy nem kap sehonnan máshonnan segítséget. "Felhívtam az ügyeletet, a háziorvosomat, azt mondták, hívjak mentőt" - mondják a betegek.


Három budapesti kerületre jutott egy ügyeleti autó, a kerületi ügyeleteken ülő orvos, vagy mentőtiszteken kívül     Fotó: Facebook/OMSZ


A mentős úgy fogalmazott, nem sajnálják a segítséget, de végesek a lehetőségeik. "Budapesten kétszer ennyi autó sem lenne elég. Azt is meg kellene értetni emberekkel, és igen, az már az edukációs hiányosság: mindenkinek jár a sürgős szükség esetén az ellátás. Tehát sürgős szükség esetén" - hangsúlyozta.

Példaként említett egy esetet, amikor egy néző egy focimeccsen könnyű sérülést szenvedett: autóval volt a család, de kérték, menjen érte mentő mert így gyorsabban sorra kerül a kórházban.

"Elnézést kérnék, de meccsre van idő, egészségügyi ellátásra nincs. Ez a magyar valóság a lakosság oldalán. Ehhez nem elég a kocsipark. Ha csak a valódi mentésekhez mennénk, akkor elegendő lenne. Szoktam volt mondani, ha egy cég megrendelés állománya meghaladja a kapacitást, akkor vagy fejleszt, vagy lemondja a megrendelését. Nos, gondolom, ebből valamelyiket meg kéne tenni" - közölte a mentős.

Főkép forrása:
Facebook/OMSZ

További cikkek