A Belügyminisztérium rendelete a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg, amelyben módosítják a közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi előírásait. A döntés értelmében több allergén termék felhasználása tilos lesz az iskolai menzákon, ezzel megelőzve az allergiás reakciókat - számolt be az Index.
Az előírások szigorítása egy 2022-es tragikus eset nyomán született: akkor egy hétéves gyermek veszítette életét egy iskolai tortázás után, súlyos ételallergiája miatt. Az AllerGéniusz Egyesület ezután kezdeményezte a közétkeztetés reformját, és céljuk elérése érdekében javasolták a dióféléket és szezámot tartalmazó ételek kitiltását az iskolai étkeztetésből. Ennek nyomán a legnagyobb közétkeztetési vállalat is jelezte, hogy elkerüli az allergéneket tartalmazó ételek szállítását az iskoláknak.
Három évvel később a Belügyminisztérium törvénybe foglalta az AllerGéniusz kezdeményezését, pontosítva, hogy „a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket” tilos lesz felhasználni az iskolai konyhákon.
A rendelet február 9-én lép hatályba, amely után olyan népszerű ételek is eltűnnek a menzákról, mint a diós tészta és a szezámmagos rántott hús.