Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Durva felmondási hullám fenyeget az egészségügyben?

10perc.hu
2024. 09. 05.
Durva felmondási hullám fenyeget az egészségügyben?

Az egészségügyi dolgozók tömeges felmondása fenyeget a kormány új ügyeleti szabályai miatt, amelyek növelik a terheket és csökkentik a juttatásokat.

Az egészségügyi dolgozók tömeges felmondására figyelmeztet a Független Egészségügyi Szakszervezet, miután a kormány új, szigorúbb munkarendszer bevezetését tervezi. A Belügyminisztérium javaslata szerint az eddigi kettő helyett akár hat ügyelet is kötelezővé válhat havonta a dolgozók számára, méghozzá a munkavállalók beleegyezése nélkül. Ez a módosítás súlyos terheket róhat az egészségügyi dolgozókra, és további jogkorlátozásokkal is járna, beleértve a pihenőidő csökkentését és az ebédidő munkaidőből való kihagyását - közölte az ATV.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke, szerint a tervezet nem oldja meg a jelenlegi problémákat, hanem éppen ellenkezőleg, az orvosokat és szakdolgozókat még nagyobb terhelés alá helyezi, amely egy „katonás fegyelemre” épülne. „Ez a terv nem segíti a dolgozók és a betegek problémáinak megoldását, hanem inkább egy katonás fegyelmet ír elő, amely nem szolgálja a gyógyítást” – fogalmazott.

Kincses úgy véli, hogy bár nem valószínű egy azonnali felmondási hullám, a dolgozók a magánellátás vagy a külföldi munkavállalás felé fordulhatnak. Ezt erősíti az is, hogy a külföldre távozó orvosok száma az utóbbi időben csökkent, de a kormányterv újra megfordíthatja ezt a kedvező folyamatot.

Soós Adriana, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, az egészségügyi szakdolgozók körében számít tömeges felmondásra. Szerinte a tervezet anyagilag ellehetetleníti a szakdolgozókat, különösen az ügyeleti díjak drasztikus csökkentése miatt. „Inkább dolgozott havi 300 órát ügyeletekkel együtt, hogy a fizetése mondjuk eljusson egy olyan 500-550 ezer forint szintre. (...) Ha ezeket a pluszokat elveszik, (...) nem lesz ember, aki ezt vállalja. Elmegy máshova” – nyilatkozta.

Az egészségügyi államtitkár, Takács Péter, egyeztetést hívott össze, de egyelőre nem nyilatkozott a tervezett módosításokról. A Magyar Orvosi Kamara is későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

További cikkek