Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Újabb megszorítások érkezhetnek az egészségügyi dolgozók részére

10perc.hu
2024. 09. 04.
Újabb megszorítások érkezhetnek az egészségügyi dolgozók részére

A tervezett munkaszervezési szabályok szigorítása miatt az egészségügyi dolgozók számára még nehezebbé válhatnak a munkakörülmények, ami a szektorban további munkaerő-elvándorlást eredményezhet.

A magyar egészségügyre újabb nehézségek várhatnak, ha az Orbán-kormány által tervezett törvénymódosításokat bevezetik - közölte a Népszava.

A Belügyminisztérium által javasolt munkaszervezési szabályok jelentős változásokat hoznának: az eddigi havi kettő helyett akár hat ügyeletre is kötelezhetnék az egészségügyi dolgozókat, miközben drasztikusan csökkentenék a többletmunka díjazását, és már az ebédidő sem számítana bele a munkaidőbe. 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ezek az intézkedések tömeges elvándorláshoz vezethetnek az egészségügyben, különösen a műtéti asszisztensek, betegszállítók és laborasszisztensek körében, akiknek megélhetése jelentős mértékben függ az ügyeleti díjaktól.

A módosítások szerint a jövőben a dolgozók számára kötelezővé tehetnék a többletmunkát még akkor is, ha várandósak vagy egyedül nevelik kisgyermeküket, és az ügyelet utáni pihenőidő sem lenne garantált, ha az ügyeletet hétvége vagy ünnepnap követi. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének korábbi elnöke, szintén aggodalmát fejezte ki, hangsúlyozva, hogy az új szabályok nemcsak az orvosok érdekérvényesítő képességét csökkentik, hanem a nyugdíjszerző idejük is lerövidülne. Tovább súlyosbítaná a helyzetet, hogy a törvénymódosítás szerint a két ügyelet közötti pihenőidőt a munkáltató akár három órával is lerövidíthetné, ami jelentősen növelné a dolgozók terhelését.

Az egészségügyi szektorban már most is komoly munkaerőhiány tapasztalható, és az új szabályozás hatására még több szakember hagyhatja el a pályát. Az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezése jelentősen elmarad a nyugat-európai országokhoz képest, és az elvándorolt szakembereket nem sikerül hazacsábítani. A Magyar Orvosi Kamara a javaslat visszavonását kéri, és határozott fellépést ígér annak bevezetése ellen.

A javaslatról az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter, szerdán egyeztet a szakmai kamarákkal, azonban a legnagyobb orvosi szakszervezeteket, mint a Független Egészségügyi Szakszervezetet és a Magyar Orvosok Szakszervezetét nem hívták meg a tárgyalásra, ami komoly felháborodást váltott ki az érintettek körében. A Magyar Orvosi Kamara közleményében jelezte, hogy a kamara képviseletében Álmos Péter elnök és Srádi Péter, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke vesznek részt az egyeztetésen, de további lépéseket is terveznek a javaslat bevezetése ellen.

További cikkek