Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

265 gyermekvédelmi szakember távozik a kormányzati ellenőrzések miatt

10perc.hu
2024. 08. 28.
265 gyermekvédelmi szakember távozik a kormányzati ellenőrzések miatt

Már több gyermeket is áthelyeztek más intézménybe, mert nincs elég gyermekvédelmi szakember.

Az utóbbi időszakban súlyos válság sújtja a magyar gyermekvédelmi szektort: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint már 265 szakember döntött úgy, hogy elhagyja a pályát, ami az alkalmazottak több mint 6 százalékát jelenti. Az elvándorlás hátterében a kormány által bevezetett új ellenőrzési intézkedések állnak, amelyek a szakemberek szerint ellehetetlenítik munkájukat - számolt be a Népszava.

A fenntartásuk alatt álló intézményekben összesen 4 241 dolgozó van. 

A távozó munkavállalók közül 137-en a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez szükséges adatlap kitöltését megtagadták, míg 128-an már kérvényezték jogviszonyuk megszüntetését. 

További 71 munkavállaló esetében még nem járt le a határidő, így a távozók száma várhatóan növekedhet. Az eddig nyújtott tájékoztatások szerint 3 905 alkalmazott már hozzájárult a vizsgálatokhoz, és jelenleg 112 új belépő pszichológiai vizsgálata és életvitel-ellenőrzése van folyamatban.

A krízis különösen a fővárosi intézményeket sújtja: a Cseppkő Gyermekotthoni Központból eddig 21 dolgozó távozott. 

A központ igazgatója augusztus 21-én, azonnali hatállyal megszűnt, mivel nem írta alá a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez szükséges adatlapot. Az igazgató távozása mellett további 20 munkavállaló munkaviszonya szűnt meg közös megegyezéssel, amit a munkavállalók kezdeményeztek. A főigazgatóság hangsúlyozza, hogy az intézmények működését, valamint a gyermekek ellátását továbbra is biztosítani fogják.

A következő időszakban további változásokra lehet számítani, mivel a fővárosi intézményekben több gyermekotthoni csoport átszervezésére kerül sor. 

Ezen kívül Tiszakürtről és Bakonyszentkirályról összesen 21 gyermek került áthelyezésre más intézményekbe, mivel ezeken a helyszíneken nem biztosítható tovább a szükséges ellátás.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság biztosítja a közvéleményt arról, hogy a gyermekek ellátása, valamint az intézmények zavartalan működése minden körülmények között biztosítva lesz. 

Címkék:
#Oktatás

További cikkek