Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A BME munkacsoportja felülvizsgálja a gólyatáborok szervezését

10perc.hu
2024. 08. 23.
A BME munkacsoportja felülvizsgálja a gólyatáborok szervezését

A BME munkacsoportja új szabályozást dolgoz ki a gólyatáborok biztonságáért, válaszul a bodajki táborban tapasztalt megalázó bánásmódra.


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) megkezdte munkáját az a munkacsoport, amely a gólyatáborok szabályozásának felülvizsgálatát végzi - írta a Telex. Az egyetem közleménye szerint a munkacsoport célja, hogy a jövő évtől központilag szervezett, biztonságosabb gólyatáborokat biztosítsanak a diákok számára.

A munkacsoport első ülését csütörtökön tartották meg, ahol Bihari Péter oktatási rektorhelyettes, hallgatók és a gólyatáborok szervezésében részt vevő valamennyi érintett terület képviselői is jelen voltak. Az új szabályozás célja, hogy „a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás” kerüljön a középpontba.

Az intézkedésre azután került sor, hogy a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának bodajki gólyatáborában több diák megalázó bánásmódról számolt be. Az Eduline cikke szerint a diákok üvöltöző táborvezetőkről, kötelező motozásról, és szigorúan mért mosdószünetekről beszéltek, melyek miatt többen idő előtt hazatértek a táborból.

A diákok elmondása szerint egy órán át kellett gyalogolniuk a tűző napon a tábor helyszínére, a bőröndöket pedig nem húzhatták, csak kézben vihették. Emellett magázódniuk kellett, későn kaptak ételt, és testi motozáson kellett átesniük, sőt, még a gyógyszereiket is elvették tőlük.

A BME új intézkedéseket ígér, amelyekkel a táborok programjait úgy alakítják ki, hogy minden résztvevő egyenlő eséllyel vehessen részt, figyelembe véve a kulturális, szociális és egészségügyi különbségeket. A táborokban pszichológusok is jelen lesznek, akik mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást nyújtanak.

Az egyetem ezen felül tovább bővíti a hallgatói támogatási szolgáltatásokat, így a diákok év közben is segítséget kérhetnek pszichológusaiktól bármilyen problémával kapcsolatban.

Főkép forrása:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - BME Facebook oldala
Címkék:
#Egyetem

További cikkek