Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Keményen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját Hernádi Zsolt MOL-vezér

10perc.hu
2024. 08. 06.
Keményen bírálta a kormány gazdaságpolitikáját Hernádi Zsolt MOL-vezér

A kormány jelenlegi gazdaságpolitikáját a túlélés motiválja, aminek következtében a hatékonyság helyett a különadók dominálnak.

Ezt a véleményt osztja Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója is, aki az MCC Feszten elmondta, hogy a kabinet az utóbbi másfél évben inkább lyukfoltozással foglalkozott, mintsem stratégiai gondolkodással - közölte az ATV híradó.

A bankszektor mellett a multinacionális vállalatokat és az energiacégeket is védelmi hozzájárulás megfizetésére kötelezte a kormány. Hernádi Zsolt szerint ez a lépés két negatív hatást eredményezhet a magyar gazdaságban: egyrészt elmaradhatnak az ipari beruházások, ami a GDP-ben is megmutatkozik majd, másrészt a szabályozói bizottság tevékenysége is negatívan hathat a beruházásokra.

„Mindig van havária, van egy kovid, van egy kovid utáni kilábalás, van egy ukrán-orosz háború, nem kérdés havária van azt le kell nyelni, hogy annak vannak negatív hatásai. De az, hogy utána mi történik és mennyi ideig hivatkozik arra a haváriára és mennyi következménye lesz ennek, nem mindegy” – fogalmazott Hernádi Zsolt.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója hozzátette, hogy a különadók bevezetése bizonytalanságot kelt a cégekben, amelyek emiatt előre tartalékolnak, mivel nem tudják, mikor érheti őket újabb teher. „Emiatt előre tartalékolniuk kell, hiszen nem elég, hogy maga a piac bizonytalan, hiszen a kereslet nehezen kiszámítható, nehezen prognosztizálható, hanem emellett bejönnek olyan bizonytalansági tényezők, amik ráadásul előzmény nélküliek” mondta Molnár.

Bod Péter Ákos úgy látja, hogy a kormány a költségvetési lyukak betömésére koncentrál, ami miatt elhanyagolja a hosszú távú beruházásokat és innovációkat. „Amikor lyukat foltozgatnak és hirtelen vetnek ki terhetek, akkor háttérbe szorul a szakemberek képzése, a beruházás, az innováció” – vélekedett.

A politikai elemzők szerint az uniós források hiánya és az elosztható javak szűkössége is hozzájárulhat a kormányzat kritikáinak hátteréhez. Pék Szabolcs politikai elemző rámutatott, hogy a kormány iránti támogatás sokak számára inkább érdekalapú, és ha a bevételek csökkennek, ez hosszú távon befolyásolhatja a kormány iránti elkötelezettséget. „Az embereknek azért a jelentős része nem hit alapon van a Fidesz mellett, hanem igazából érdek alapon” – mondta Pék.

Főkép forrása:
ATV Magyarország YouTube videója

További cikkek