Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elutasította Sulyok Tamás a bírói fizetemelés ügyét

10perc.hu
2024. 07. 22.
Elutasította Sulyok Tamás a bírói fizetemelés ügyét

Elutasította a bírói fizetésemelések lehetőségét Sulyok Tamás köztársasági elnök.

Sulyok Tamás köztársasági elnök elutasította az Országos Bírói Tanács (OBT) kérését a bírói fizetések emelésének kezdeményezésére, így harmadik éve nem változnak a bírói fizetések - közölte a hvg.

Az OBT arra kérte az államfőt, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást a bírói illetményalap növelése érdekében. Az elutasítás indoklásában a Sándor-palota közölte, hogy a köztársasági elnök „alkotmányos jogállásánál fogva nem áll módjában felkarolni” az OBT kérését. Bár az Alaptörvény szerint a köztársasági elnöknek is van törvénykezdeményezési joga, ezt csak kivételes esetekben gyakorolhatja.

Az államfő alkotmányos jogállása és politikai felelőssége miatt csak akkor kezdeményezhet törvénymódosítást, ha az összhangban van alkotmányos funkcióival, a nemzet egységét képviseli, és az államszervezet demokratikus működését őrzi. Az elnök hivatala szerint aggályos lenne, ha Sulyok Tamás felkarolná az OBT kérését, mert ez közvetlen költségvetési hatással járna. Az OBT számításai szerint a bírói fizetések 35 százalékos emelése, amely az igazságügyi alkalmazottakat is érintené, 30-35 milliárd forintba kerülne, ami a költségvetésben elenyésző összegnek tűnik.

Főkép forrása:
Dr. Sulyok Tamás (Facebook)

További cikkek