Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Gyurcsány Ferenc lemondását követelik a DK soraiban

10perc.hu
2024. 07. 03.
Gyurcsány Ferenc lemondását követelik a DK soraiban

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke jelentős belső kritikával szembesül a párton belül, ami a június 9-i választási vereség után alakult ki.

A tagság egy része a vezetés távozását tartaná megfelelő válasznak a kudarcra. Az elégedetlenek szerint a DK-ban van egy kevésbé ismert, de tehetséges második sor, amely képes lenne a generációváltásra és egy új baloldali formáció létrehozására - közölte az RTL.hu.

"Gyurcsány Ferencnek, valamint az elnökségnek is le kellene mondania a június 9-i tragikus választási eredmény után" - nyilatkozta több párttag. 

A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség 8 százalékos eredménye sokak szerint azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferenccel nem lehet megmozdítani akkora tömeget, amellyel le lehet váltani a Fideszt egy országgyűlési választáson.

Belső feszültségek Gyurcsány Ferenc pártjában

A választási kudarc előtt is feszült volt a légkör a párton belül. „Ez részben arra volt visszavezethető, hogy a központi pártvezetés kinevezett tíz területi igazgatót, közülük kettőt pedig lényegében a választókerületi elnökök feje fölé ültettek, hogy a helyi jelöltek személyéről döntsenek” – mondta Sápi Mónika korábbi választókerületi elnök.

Leel-Őssy Gábor gyulai DK-s politikus szerint: „volt, aki csak azért jött, hogy a saját pecsenyéjét sütögesse 2026-ra. Messze neki van a legtöbb esze a mezőnyben, a teljesítménye sem rossz, elvégre egy 1 százalékos pártból csinált 20 százalékosat. De van egy pont, amikor azt kell mondani a legnagyobb tisztelet mellett is, hogy eddig, és ne tovább.”

A területi igazgatók kinevezése sok helyen konfliktust okozott. A helyi szervezetek szerint ezek az új vezetők jelölték ki az önkormányzati választáson indulókat, a központi elnökség akaratához illeszkedően. Sápi Mónika szerint Nyíregyházán Jószai Attila területi igazgató okozott konfliktust, ami miatt a városban nem állított hivatalos polgármesterjelöltet a DK.

"Nem az ellenzékkel állapodtak meg szerintem. A Fidesszel" – mondta Sápi Mónika. "Nyíregyházát akár tetszik, akár nem, odaadták a Fidesznek" – tette hozzá. Sápi Mónika szerint Gyurcsány Ferenc arra mindig nagyon vigyázott, hogy az elégedetlenek ne találjanak egymásra, és ne tudjanak összefogni.

DK véleménye és reformok lehetősége

Nem volt alku, a DK a következő képpen nyilatkozott: „A jelöltállításkor sem a Fidesz, sem más, a kormánypártokkal együttműködő erő segítségét nem vettük igénybe”. Az elégedetlen politikusok és forrásaink szerint azonban a központi parancsok és a helyi szervezetek munkája között komoly ellentétek voltak.

„Nehéz kérdés, hogy le kellene-e mondania az országos elnökségnek" – mondta Adamkó István Márton, a DK volt hajdúszoboszlói választókerületi elnöke. "A kritika a mi társadalmunk, a nyugati társadalmak egyik alappillére” – tette hozzá. A helyi politikusok arra panaszkodtak, hogy jelezték a várható vereséget és a rossz stratégiát a központnak, de semmilyen reakciót nem kaptak.

DK vagy DAC Sápi Mónika és Leel-Őssy Gábor szerint a párton belüli reformok szükségesek és van egy olyan tehetséges politikusi, aktivista réteg, akikkel le lehetne vezényelni a generációváltást. "De vissza kell térni az alapokhoz, azokhoz, akik hóban-fagyban osztották a szórólapot, és sokat tettek a pártért” – mondta Leel-Őssy Gábor.

Gyurcsány Ferenc szerint azonban a DK elnöksége nem ajánlotta fel a lemondását. A párton belüli elégedetlenkedők kiszorítása már folyik, többen önként hagyták el a pártot, másokra pedig jó eséllyel kizárás vár.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt
Címkék:
#Politika

További cikkek