Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-Eb: Megvan az EB első döntetlenje, nem bírtak egymással a dánok és a szlovénok

10perc.hu
2024. 06. 16.
Foci-Eb: Megvan az EB első döntetlenje, nem bírtak egymással a dánok és a szlovénok

A C-csoport első mérkőzésén a dánok és a szlovén válogatott csapott össze, és egy izgalmas meccsen 1-1-es döntetlen született.

Bizakodva várják a dánok a németországi labdarúgó Európa-bajnokságot − nem csupán a futballisták, a közvélemény is. A Voxmeter június 9. és 12. között 1080 kiválasztottat megszólaltatva tett fel különböző kérdéseket a csapat várható eredményességéről. Nos, a megkérdezettek 66.2 százaléka szerint a válogatott továbbjut csoportjából, s 28.6 százalékuk szerint legalább a negyeddöntőig eljut Kasper Hjulmand szövetségi kapitány együttese, míg négy százalék úgy véli, hogy az Eb-trófeával tér haza a csapat.

„Meghagyom másoknak a jóslást, én nem szoktam. Minden mérkőzésnek, minden tornának úgy vágunk neki, hogy meg akarjuk nyerni, másként nem érdemes. Nem a miénk az Európa-bajnokság legerősebb csapata, de különleges szellemiség jellemez minket, talán győzelmi energiaként lehet meghatározni” – jelentette ki az 52 esztendős dán kapitány.

A szlovénok másodszor szerepelnek Európa-bajnokságon, előzőleg a 2000-es tornára jutott ki, amelyen elvérzett a csoportkörben Spanyolország, Jugoszlávia és Norvégia mögött negyedikként végezve. A szakemberek szerint érdemes figyelni Benjamin Seskóra, az RB Leipzig 21 éves csatárára, aki eddigi 29 válogatott fellépésén 11 gólt szerzett, klubcsapatában pedig 18-at.

A nézőtéri „csatát” a dánok nyerték, hiszen minimum kétszer annyian voltak a szurkolóik, mint a szlovéneknek, ám így is pokoli hangulatban kezdődött a találkozó. A dánok léptek fel támadólag, míg a szlovénok fegyelmezetten védekeztek, és várták a lehetőséget, hogy egy gyors kontrával helyzetbe hozzák Seskót. Azt mindenesetre már az első tíz percben többször is láthattuk, hogy a szlovénok az ellenfél szögleténél mind a tizenegyen a saját 16-osukon belül védekeztek.

Aztán a 16. percben megvillant Sesko, akinek lövése centikkel kerülte el Schmeichel kapuját. Ám a dánok nemhogy nem ijedtek ettől meg, hanem az ellentámadásból megszerezték a vezetést. A gólt az az Eriksen szerezte, aki három éve majdnem a pályán hunyt el az EB-n a dánok nyitómeccsén, majd most egy pazar találattal került az érdeklődés középpontjába. Mennyivel jobb volt ezt látni, mint a három évvel ezelőtti jelenetet.

Élvezetes volt a játék, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek – dán helyzet több volt –, és bizony benne volt annak ellenére a gólveszély a szlovén akciókban, hogy a kapu felületét egyszer sem találták el. Külön érdekesség, hogy Sesko helyett leginkább Sporar került helyzetbe, igaz a legtöbbször lesen kapta a labdát. Viszont Eriksen duplázhatott volna a 43. percben, ha nem az egekbe lövi 12 méterről Wind remek passzát.

A második félidő elején a szlovének nekiestek a dánoknak, és bizony 5 perc alatt háromszor is kiegyenlíthettek volna– egy esetben még a büntető is felmerült –, ám megúszták a dánok a nagy attakot. Sőt, az 55. percben már ők szerezhettek volna újabb gólt: Eriksen ívelte középre a labdát szabadrúgásból, Bijolról pedig nem sokkal pattant a jobb kapufa mellé. Majd 2 perc múlva Oblak földöntúli védéssel hárította Höjlund 3 méterről eleresztett lövését, az ellentámadásnál Gnezda Cerin tévedett a fejesénél pár centit.

Aztán jött a 77. perc, amikor Sesko 20 méterről eltörte a kapufát, majd egy perc múlva már ünnepelhettek a szlovének: Janza egy dán hátvéden megpattanó lövése utat talált a hálóba. A belelkesedett Szlovénia 2 perc múlva majdnem a vezetést is megszerezte, ám ezúttal Janza lövése szögletre pattant, majd Sporar futotta le a dán védőket, ám bombáját ezúttal Schmeichel védte bravúrral.

Őrült rohanás kezdődött a győztes gól megszerzéséért, ám végül egyik fél sem talált be a kapuba, így megszületett az EB első döntetlenje.

Európa-bajnokság, Németország
C-csoport, 1. forduló
Szlovénia–Dánia 1-1 (0-1)

Stuttgart, MHP Aréna, 51.000 néző.
Játékvezető: Sandro Scharer (svájci)

Szlovénia:
Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza – Stojanovic (Verbic, 67.), Gnezda, Elsnik (Stankovic, 76.), Mlakar (Celar, 76.) – Sporar (Brekalo, 93.), Sesko (Kurtic, 93.).
Szövetségi Kapitány: Matjaz Kek

Dánia:
Schmeichel – Vestergaard, Andersen, Christensen – Kristiansen (Maehle, 79.), Höjbjerg (Nörgaard, 83.), Hjulmand (Delaney, 89.), Bah – Eriksen, Wind (Dolberg, 83.) – Höjlund (Poulsen, 83.).
Szövetségi Kapitány: Kasper Hjulmand

Gólszerzők:
Janza (78.) illetve Eriksen (17.)

Hirdetés

További cikkek