Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Takács Péter: Szegeden és a régióban egy gyerek sem maradt ellátatlanul

10perc.hu
2024. 06. 14.
Takács Péter: Szegeden és a régióban egy gyerek sem maradt ellátatlanul

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint komoly ellátásszervezési hiba történt Szegeden.

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a szegedi gyermeksebészeten április közepétől, közel hét héten keresztül nem volt gyermektraumatológiai, illetve sebészeti ellátás, mert  a gyermeksebészeti ellátásra szánt műtő nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak. 

Ezért szinte az összes műtétre vagy sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatták. A gyermeksebészeti ellátás csak június 4-én indult újra.

Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár a Népszavának adott interjújában azt mondta: a Magyar Orvosi Kamara alelnökétől értesült a szegedi gyermektraumatológia leállásáról, amikor is azonnali tájékoztatást kért az ügy kapcsán, és számára az derült ki, hogy egy komoly ellátásszervezési hiba áll a háttérben.

Kiderült, hogy "a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, erre nem alkalmas."

"Számomra az volt a legfurcsább: hogyan tehette meg szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak?"  

Ezért felhívta a Klinikai Központ elnökét, hogy találjanak megoldást a problémára.

Arra a kérdésre, hogy a Népszava problémát jelző június elejei cikke után Takács miért posztolta azt, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást, azt válaszolta: 

"Ez így is van. Szegeden és a régióban is mindenki megkapta a szükséges ellátást, egy gyerek sem maradt ellátatlanul. Még ha a beavatkozás nem is konkrétan Szegeden, hanem a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által kijelölt kórházban történt."

Tisztázta, hogy az „azonnali ellátás” ellátásszervezési szakkifejezés. Azt jelenti, a kórházban meg kell történnie az életveszélyes, a tartós egészségkárosodással fenyegető sérülések ellátásának, stabilizálni kell a beteg állapotát. Majd ezt követően a definitív ellátás akár órákkal később, távolabb is megtörténhet. Így tehát előfordulhat az, hogy egy többszörös törést szenvedett gyermekkel ötszáz kilométert kell utazni, hiszen azonnali ellátás az életveszélyes, illetve a tartós egészségkárosodással fenyegető sérülések ellátását, és a beteg állapotának stabilizálását jelenti, és ez "minden esetben megtörtént Szegeden is!"


Főkép forrása:
Takács Péter - egészségügyi államtitkár Facebook

További cikkek