Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Közel 80 milliárd forintnyi büntetést kapott Magyarország az EU-tól

10perc.hu
2024. 06. 13.
Közel 80 milliárd forintnyi büntetést kapott Magyarország az EU-tól

A több millárdnyi büntetés a magyar menekültügyi szabályok miatt került kiszabásra.

Az Európai Unió Bírósága közel 80 milliárd forint (200 millió euró) bírságot szabott ki Magyarországra a menekültügyi szabályok megsértése miatt. A bírság naponta egymillió euróval növekszik, mivel a kormány nem tartotta be az uniós előírásokat. Ez az összeg jóval magasabb, mint az eredeti javaslatban szereplő alsó határ - közölte a Telex.

„E kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül” – áll a bíróság indoklásában.

Az Európai Bizottság három és fél éve indította el a kötelezettségszegési eljárást a magyar menekültügyi szabályok és tranzitzónák miatt, amit Magyarország 2020 decemberében elveszített. A kormány ugyan tett lépéseket, mint például a tranzitzónák bezárása, de a magyar szabályokat nem igazították teljesen az ítélethez. Egy másik eljárás tavaly júniusban szintén közös jogot sértőnek találta a tranzitzónák helyett bevezetett rendszert.

Az uniós testület 2022 februárjában pénzbírság megállapítását kérte az EU bíróságától. Az eredetileg napi közel 5500 eurós bírságot több mint 16 ezer euróra emelték volna, ha a kormány nem hajtja végre az ítéletet. A bíróság végül napi 900 ezer euró bírságot szabott ki a menekültügyi rendszer miatt és 100 ezer eurót a kitoloncolási szabályok megsértéséért. Az ilyen bírságok levonhatóak az uniós tagállamnak járó támogatásokból. 2021-ben Lengyelország is hasonló büntetést kapott az igazságügyi rendszer átalakítása miatt, amit a fellebbezés után 2023-ban a felére csökkentettek.

Az EU bírósága három lehetőséget mérlegelt: szembemegy az Európai Bizottság véleményével és kimondja, hogy Magyarország teljesítette a 2020-as ítéletet; jóváhagyja az Európai Bizottság javaslatát a bírságra; vagy módosítja az összeget. A döntés szerint a magyar kormány „a lojális együttműködés elvének megsértésével szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének alkalmazása alól”.

A magyar kormány az ítéletet felháborítónak, az uniós jognak és az alaptörvénynek ellentmondónak nevezte. Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottság gyakorlata az, hogy a „külső határ védelmében példamutató” Magyarországot kell támadni. Az EU épp átalakítja a menekültügyi rendszerét, amelynek kulcselemeit idén májusban szavazták meg. A végrehajtási tervet szerdán mutatták be, hogy a tagállamok készen álljanak a határidőre.

További cikkek