Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kizárhatják a NATO keleti tagállamainak megbeszéléséről Magyarországot

10perc.hu
2024. 06. 12.
Kizárhatják a NATO keleti tagállamainak megbeszéléséről Magyarországot

A NATO egyes megbeszéléseiről kizárhatják Magyarországot az ukrajnai döntések gyakori megvétózása miatt.

A NATO és az EU keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának tagjai azt fontolgatják, hogy kizárják Magyarországot a megbeszéléseikről. A Financial Times értesülései szerint ez a lépés a magyar kormány rendszeres vétói miatt került napirendre, amelyek akadályozzák az Ukrajna támogatásáról és NATO-csatlakozásáról szóló állásfoglalások elfogadását - közölte a Telex.

A B9 csoportot 2015-ben alapította Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia, azzal a céllal, hogy biztonságpolitikai kérdésekben egyeztessenek, különös tekintettel az orosz fenyegetésre.

Az elmúlt időszakban Magyarország vétói miatt több alkalommal nem sikerült konszenzusra jutni a B9 ülésein, ami miatt több ország türelme elfogyott. A legutóbbi, Rigában tartott találkozón a magyar fél újra megvétózott egy állásfoglalás-tervezetet, ami a többi nyolc tagállam támogatását élvezte. Egy diplomata szerint valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ebben a felállásban találkoztak.

A litván elnöki hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO és az EU érdekében fontosnak tartják Magyarországot a szervezetben tartani. Paczolay Máté, a magyar külügyminisztérium szóvivője szerint a Bukaresti Kilencek regionális konzultációja informális, és nincs olyan szabály, ami alapján a vétó intézménye értelmezhető lenne. A magyar kormány külpolitikáját minden esetben a nemzeti érdekek szem előtt tartásával alakítja, ami természetesen igaz a különféle nemzetközi együttműködésekre is.




Címkék:
#NATO

További cikkek