Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nemzetközi megfigyelők elemezték a választást

10perc.hu
2024. 06. 11.
Nemzetközi megfigyelők elemezték a választást

A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) nemzetközi missziója előzetes jelentést adott ki a 2024-es magyar önkormányzati választásokról, amelyben számos kritikát fogalmaztak meg.

A jelentés szerint a választási folyamat több ponton is kifogásolható volt, beleértve a jogi keretrendszer hiányosságait, a médiaelfogultságot és a kampányfinanszírozási problémákat - közölte a Telex.

A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) nemzetközi missziója bemutatta a 2024-es magyar önkormányzati választásokról szóló előzetes jelentését. Pierre Peytier, a szervezet képviselője elmondta, hogy a választási folyamat minden aspektusát megfigyelték, beleértve a kampányt, a kampányfinanszírozást és a médiakörnyezetet, valamint több szavazóhelyiségben magát a szavazást is. 

Az ENEMO szerint a jogi keretrendszer hiányosságai a kormánypárt javára billentették a választást. A kampány során a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás és a médiaelfogultság is aggályos volt, és a pártok közötti egyenlőtlen lehetőségek is problémát jelentettek.

Nino Rizhamadze közölte, hogy a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére, és hogy ilyen jogszabály elfogadása hat hónappal a választások előtt szokatlan. Kristina Kostelac kijelentette, hogy az ENEMO elítéli az olyan választói megtévesztési stratégiákat, mint például Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt visszalépése 48 órával a választások előtt. Az aláírásgyűjtés folyamata rendben volt, de az, hogy 859 településen csak egy polgármester indult, akadályozza a pluralizmust.

Számos helyen etikátlan adatfelhasználásra, állami források kampánycélokra fordítására és helyi hatósági nyomásgyakorlásra utaló jeleket találtak, valamint aggályosnak tartják a gyermekek kampányrészvételét. A kampányfinanszírozási szabályok szemben állnak az európai normákkal, és a kampánypénzek költésének jogi korlátozása hiányzik az önkormányzati kampányban, ami hátrányba hozza a kisebb pártok és a független jelölteket. A CÖF és a Megafon hirdetési pénzeivel kapcsolatos átláthatósági problémák is felmerültek. Ana Mihajlović hozzátette, hogy a választási határok átrajzolása hat hónappal a választás előtt ellentétes volt a nemzetközi normákkal, és tapasztalták a választók személyes adatainak kiszivárgását is.

A szavazatok titkosságát többnyire tiszteletben tartották, de az esetek 9 százalékában több mint egy személy tartózkodott a szavazófülkében. Szavazatvásárlásról és láncszavazásról is beszámoltak néhány helyen. A szavazásról szóló jegyzőkönyvek megfelelően készültek, és a folyamat általában átlátható volt. Teodora Gilić aggodalmát fejezte ki a médiapluralizmus alacsony szintje miatt, és az ENEMO szerint a kampányban a Fidesz-közeli politikai szereplők és a kormányzati emberek diszkriminatív magatartást mutattak a független médiával szemben. Véleménye szerint a közösségi média jogi szabályozásának hiányosságai lehetővé teszik a politikai pártoknak, hogy széles körű és korlátlan kampányt folytassanak, ami visszaélésekhez, lázító narratívákhoz és félretájékoztatáshoz vezethet.

A főpolgármesteri választásal kapcsolatban Pierre Peytier közölte, hogy az újraszámlálás jól szabályozott a magyar választási rendszerben, és a végső jelentésben kitérnek majd erre is.

Főkép forrása:
MTI/Lehoczky Péter

További cikkek