Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tudtad? Érdekességek az Európai Parlamenti választások kapcsán

10perc.hu
2024. 06. 04.
Tudtad? Érdekességek az Európai Parlamenti választások kapcsán

Íme néhány érdekes tény, melyet lehet még nem tudsz az Európai Parlamenti választásokról.

Az Európai Parlamenti választások egyes országonként eltérő részletei megmutatják azt is, milyen sokszínű és komplex az Európai Unió demokratikus rendszere. Íme néhány érdekesség, amelyeket az Európai Parlament osztott meg Facebook oldalán:

Kötelező szavazás bizonyos országokban

Tudtad, hogy néhány EU-tagállamban kötelező a részvétel az európai választásokon? Négy uniós országban – Belgiumban, Bulgáriában, Görögországban és Luxemburgban – kötelező szavazni az EP választásokon. Ezekben az országokban jogi következményekkel járhat, ha valaki nem él választójogával.

Korösszetétel a Parlamentben

A 2019-es európai választásokon megválasztott képviselők átlagéletkora 50 év volt. Érdekes módon a legidősebb képviselő egy 82 éves olasz politikus volt, míg a legfiatalabb egy mindössze 21 éves dán képviselő. 

Többnapos szavazás

Egyes országokban a választók több napon keresztül adhatják le voksukat. Például Csehországban június 7-8-án, Észtországban június 3-9. között, míg Olaszországban június 8-9-én lehet szavazni az európai választásokon. 

E-szavazás Észtországban

Észtország az egyetlen uniós ország, ahol az európai választásokon online is lehet szavazni. Az e-szavazás rendszere modern és biztonságos megoldást nyújt a választóknak, lehetővé téve, hogy bárhonnan, akár otthonukból is leadhassák szavazatukat.

További érdekes tények az Európai Parlament Facebook bejegyzésében olvashatók:



Főkép forrása:
Európai Parlament Facebook oldal

További cikkek