Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Visszaélések és jogsértések a szavazás napján? Mutatjuk mi a teendő

10perc.hu
2024. 06. 01.
Visszaélések és jogsértések a szavazás napján? Mutatjuk mi a teendő

Mindannyiunk érdeke, hogy minél tisztább választásokon dönthessünk az ország sorsáról. Választópolgárként mi is tehetünk ezért, ha jelentjük a választási csalásokat és visszaéléseket.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy részletes összefoglalóban szedte össze, hogy mi a teendő, ha a választás során visszaéléseket, jogsértéseket tapasztalunk.

A választás napján tapasztalható legjellemzőbb visszaélések között említik a kampánycsend megsértést, buszoztatást, a szavazólap lefényképezését, a szavazatok összeszámolásakor történő jogsértéseket. 

Ha tudomást szerzünk arról, hogy valaki úgy akarja befolyásolni a választás eredményét, hogy busszal vagy kisbusszal szállítja a szavazókat a szavazófülkéhez esetleg valaki kéri, hogy fényképezzük le a szavazólapot, majd mutassuk be neki, hogy arra szavaztunk, akire kérte, vagy a szavazófülkében. történik visszaélésszerű segítségnyújtás, akkor 3 módon is felléphetünk a visszaélések ellen:

1. Egyes visszaélések bűncselekménynek minősülnek, ilyenkor feljelentést tehetünk a rendőrségen,
2. Mindenfajta visszaélés esetén kifogással fordulhatunk az illetékes választási szervhez,
3. Nyilvánosságra hozhatjuk az ügyet.

Szintén visszaélésnek számít, ha valaki pénzzel, vagy más anyagi juttatással, fenyegetéssel vagy erőszakkal próbál egy választópolgárt rávenni arra, hogy menjen vagy ne menjen szavazni, vagy arra, hogy egy konkrét személyre vagy listára szavazzon.

Hogy mi minősül bűncselekmények vagy milyen esetekben tehetünk feljelentést illetve kell-e bizonyítanunk a bűncselekmény elkövetését és ha igen, hogyan, arról további részletes tájékoztatást olvashatunk a tasz.hu oldalán

Továbbá június 9-ig forródrótot is működtetnek, a választási jogi kérdések kapcsán egész héten 8 és 20 óra között kérdezhetünk a +36 1 646 4414 telefonszámon. 

Főkép forrása:
MTI/Kovács Attila

További cikkek