Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Választás 2024: Hogyan zajlik a szavazás Magyarországon?

10perc.hu/TASZ
2024. 05. 24.
Választás 2024: Hogyan zajlik a szavazás Magyarországon?

Magyarországon 2024. június 9-én 6 órától 19 óráig lehet szavazni.

Ki szavazhat a magyarországi EP-választásokon?

Az Európai Unió más tagállamainak nagykorú állampolgárai is szavazhatnak, amennyiben rendelkeznek bejelentett magyarországi lakcímmel és előzetesen kérvényezték felvételüket a központi névjegyzékbe. Rajtuk kívül az a magyar állampolgár is szavazhat, aki

  • Magyarországon él, de nincs lakcíme,

  • külföldön, az EU-n kívül él,

  • külföldön, az EU-n belül él.

Ez utóbbi esetben, ha külföldön és Magyarországon is van lakcímed, választhatsz, hogy magyar vagy a másik EU-s ország jelöltjeire akarsz szavazni.

Ha gondnokság alatt áll valaki, szavazhat?

A gondnokság nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem lehet szavazni. Meg kell nézni az ítéletet, hogy ír-e a választójogról. Ha nem ír választójogról, akkor lehetséges a szavazás. 

Az aki börtönben van, szavazhat az EP-választáson?

Önmagában a fogvatartás nem korlátozza a szavazás jogát. A jogerős ítéletben azonban bizonyos időre eltilthatják a közügyektől az egyént. Ha ez megtörtént, akkor az eltiltás idején nem lehet részt venni a szavazáson. Tehát nem az a kérdés, hogy börtönben van-e az illetékes, hanem az, hogy eltiltottakák-e a közügyek gyakorlásától.

A bíróság az ítéletben mindig leírja, hogy mennyi időre szól a közügyektől való eltiltás. Azon személyek, akik nincsenek eltiltva a közügyek gyakorlásától, akkor mozgóurnát kell kérniük a fogvatartás helyszínére ahhoz, hogy szavazni lehessen az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon. Az önkormányzati választáson viszont csak akkor lehet leadni a szavazatot, ha a fogvatartás helyszíne abban a választókerületben van, ahol az illetékes lakóhelye vagy a tartózkodási helye. Ha a tartózkodási hely szerinti választókerületben van a fogva tartott, akkor előbb átjelentkezési kérelmet kell benyújtani. 

Aki pszichológiai kezelés alatt áll, szavazhat az EP-választáson?

Igen, ha nem korlátozta a bíróság a választójogot gondnokság alá helyezéssel. Ha nem hagyható el az intézmény, és be van oda jelentve a személy, akkor mozgóurna igényelhető. Ha nem a lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti választókerületben, vagy annak közvetlen közelében van az intézet, akkor sajnos nincs lehetőség a szavazásban való részvételre. 

Az aki hajléktalan tud szavazni?

Ez attól függ, hogy be van-e jelentve valahova az egyén. Ha huzamosabb ideig hajléktalanszállón él az illető, nagy valószínűséggel oda be is van jelentve. A bejelentés a szállásadó kötelezettsége. Ha legalább 10 napon keresztül a szálláson tartózkodott, a 10. napot követő 24 órán belül kell megtennie. Ebben az esetben a választási iroda értesítőjét erre a címre küldik el. Ha nincs hol laknia az egyénnek, akkor sem esik el a szavazati jogától. Ilyenkor van lehetőség települési szintű lakóhely bejegyzésére.

Bővebb információért kérjük látogasson el a TASZ hivatalos oldalára. 

További Európai Parlamenti Választásokkal kapcsolatos hírekért, információkért kövesd Választás 2024 rovatunkat!

Hirdetés

További cikkek