Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mi történik a választások után?

10perc.hu
2024. 05. 23.
Mi történik a választások után?

A 2024-es választások utáni folyamatok az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban meghatározzák az Európai Unió következő öt évének politikai és jogalkotási irányvonalát.

A választások után a következő folyamatok zajlanak le az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban:

Első lépésként az EP-képviselők képviselőcsoportokat alakítanak ki.

Egy képviselőcsoportnak legalább 23 EP-képviselőből kell állnia, akik a tagállamok legalább egynegyedéből (azaz legalább hét tagállamból) érkeznek - írja az europarl.europa.eu. Ezeket a csoportokat július 15-ig be kell jelenteni az Európai Parlament elnökének, és meg kell adniuk a csoport nevét, politikai küldetését és tagjaik nevét.

Az új parlamenti ciklus hivatalosan július 16-án kezdődik, amikor az újonnan megválasztott képviselők Strasbourgban üléseznek. Ezen az alakuló plenáris ülésen megválasztják az Európai Parlament elnökét, 14 alelnökét és 5 quaestorát. 

Emellett meghatározzák a Parlament állandó bizottságainak és albizottságainak számát és összetételét, és bejelentik az egyes szakbizottságok tagjainak nevét is.

Az Európai Bizottság elnökének megválasztására az új Parlament megalakulását követően, szeptemberben kerül sor. A jelöltnek, akit az Európai Tanács javasol, politikai iránymutatásait ismertetnie kell a Parlamentben, majd a képviselők megvitatják azokat. Az elnök megválasztásához a képviselők többségének szavazata szükséges. Amennyiben a jelölt nem szerzi meg a kellő többséget, új jelöltet kell javasolni.

A Bizottság elnöke és a Tanács közösen jelöli ki a biztosjelölteket, akik a szaktárcáikért felelős parlamenti szakbizottságok előtt háromórás, élőben közvetített meghallgatáson vesznek részt. A szakbizottságok értékelik alkalmasságukat, és ha szükséges, kiegészítő információkat kérhetnek tőlük. A meghallgatások eredményei alapján a parlamenti képviselőcsoportok koordinátorai értékelő nyilatkozatokat adnak ki.

Az Európai Bizottság elnöke a meghallgatások és konzultációk eredményeit figyelembe véve felállítja a biztosi testületet, amelyet egy plenáris ülésen bemutat. A képviselők ezt követően többségi szavazással döntenek arról, hogy megadják-e az öt évre szóló mandátumot az új biztosi testületnek.

További cikkek