386.10 Ft

357.63 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Digitális állampolgárság, oktatási és családügyi törvénymódosítások is napirenden

10perc/MTI
2024. 04. 29.
Digitális állampolgárság, oktatási és családügyi törvénymódosítások is napirenden

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés. Hétfőn a kormányt kérdezik a képviselők, majd tizenhét előterjesztés bizottsági jelentéseinek vitáját folytatják le.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Molnár László (MSZP) volt országgyűlési képviselőről. A napirend előtti felszólalások után három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

A képviselők tizenhét javaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatainak vitáját folytatják le ezt követően.

Az egyik érintett javaslat megteremti a digitális állampolgárság előregisztrációjának lehetőségét. A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosítása tartalmaz rendelkezéseket a vendégbefektetői vízumok visszavonásával kapcsolatban, illetve a mindennapos testnevelésóra alóli felmentés lehetőségeivel összefüggésben is.

Ha elfogadják a jogi és gazdasági versenyképesség erősítését célzó szabálymódosításokat, a közgyógyellátási jogosultság 2025. január 1-jétől alanyi jogosultság esetén az alapul szolgáló körülmény fennállásáig terjedne ki, a normatív közgyógyellátást pedig négy évre állapítanák meg. Napirenden szerepel az a két javaslat, amely alapján 2025 Klebelsberg Kunó egykori oktatási miniszter és Jókai Mór író emlékéve is lenne.

Utolsó napirend az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása, amely a már meglévő tanárképző felsőoktatási intézmények mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladatává teszi a tanárképzést, valamint a tanártovábbképzésben is kulcsszerepet szán neki.

A javaslat megteremti annak jogszabályi feltételeit, hogy az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeumba integrálódva elősegítse a közgyűjteményi rendszer hatékonyságának növelését. Az előterjesztés bevezetné a kötött könyvárrendszert is.

Főkép forrása:
Wikimedia
Címkék:
#Törvény

További cikkek