391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Óriási hiánnyal zárta az évet a nyugdíjkassza

10perc
2024. 01. 29.
Óriási hiánnyal zárta az évet a nyugdíjkassza

A magyar nyugdíjkassza 2023-ban 1459 milliárd forintos hiányt hozott össze. Ez jóval magasabb a tervezett 1072 milliárd forintnál.

A Bankmonitor összegyűjtötte, hogyan alakultak tavaly a járulékbevételek és a nyugdíjkiadások, és a számokból kiindulva kell-e számítani a jövőben a nyugdíjrendszer érdemi átalakítására.

A hiány oka elsősorban az infláció, amely miatt a nyugdíjak értékének megőrzéséhez több pénzt kellett költeni. A kormány a hiányt központi támogatással fedezte.

A 2023-as évben a nyugdíjkiadások 5760 milliárd forintra nőttek, ami 20,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A nyugdíjkiadások növekedését az infláció okozta, amely miatt a nyugdíjak értékének megőrzéséhez több pénzt kellett költeni. A nyugdíjkiadások növekedése ellenére a bevételek nem követték a növekedést. A nyugdíjkassza bevételei 4301 milliárd forintot tettek ki, ami 11,5%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A bevételek növekedését a járulék- és szociális hozzájárulási adó növekedése okozta.


A nyugdíjkassza hiányát a kormány központi támogatással fedezte. A központi támogatás összege 1072 milliárd forint volt, ami azonban nem fedezte teljesen a hiányt. A tényleges hiány 1459 milliárd forint volt.

A nyugdíjkassza hiánya aggodalomra adhat okot, hiszen a hiány növekedése a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát veszélyeztetheti. A kormány azonban úgy véli, hogy a magyar nyugdíjrendszernek még legalább 10 évig nem lesznek fenntarthatósági problémái.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek