Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

BKK: Január 19-től új menetrend lép életbe

10perc.hu
2024. 01. 18.
BKK: Január 19-től új menetrend lép életbe

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) január 19-étől, péntektől több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja.

A hétfői és pénteki csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd - írta a BBK honlapján.

A BKK adatai szerint a koronavírus-járvány által okozott forgalomcsökkenés hatása maradandónak bizonyult a fővárosi közösségi közlekedésre.

Az utazásszám a 2019-ben mért adatok 80-85 százalékát éri el, miközben a BKK összességében 2024-ben is a 2023-as szinttel megegyező (sőt kis mértékben növelt) teljesítményt kívánja megrendelni a szolgáltatóktól.

A járvány előtti időszakhoz képest azonban szembetűnő változás, hogy az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén (pénteken), illetve a hét elején (hétfőn) is kisebb, további mintegy 5 százalékkal alacsonyabb forgalom a jellemző. Ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel.

Az adatalapú mérés eredményei alapján a BKK úgy döntött, hogy január 19-étől, péntektől több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja. A hétfői és pénteki csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd.

A pénteki menetrend nem számít újdonságnak, de a korábbinál több járatot érint majd.

A hétfői és pénteki menetrend bevezetése csak olyan járatokat, illetve járatcsoportokat érint, ahol sűrű az együttes követés, és a BKK nem mért eddig zsúfoltságot, valamint az új követésnek betudhatóan sem alakul majd ki zsúfoltság.

Például a 20E (4-5 perc helyett 5 perc), vagy a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként.

Főkép forrása:
BKK

További cikkek