Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Sokkoló statisztika: minden nap 5 vendéglátóhely zár be Magyarországon

10perc.hu
2023. 11. 23.
Sokkoló statisztika: minden nap 5 vendéglátóhely zár be Magyarországon

2023 első felében közel 970 hely zárt be a KSH adatai szerint, az elmúlt négy évben az italüzletek és szórakozóhelyek negyede szűnt meg.

2023 első felében is folytatódott a bezárási hullám a vendéglátóiparban, közel 970 hely zárt be, így átlagosan napi 5,3 étterem, büfé, cukrászda vagy szórakozóhely húzta le a rolót az elmúlt fél évben - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Portfolio.

Négy évvel ezelőtt, vagyis 2019 első félévének végén még 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, idén június végén azonban már csak 38 780. Ez tehát azt jelenti, hogy a vállalkozások 15 százaléka eltűnt ebből a szegmensből.

A 38 780 egységből 12 682-t üzemeltet önálló vállalkozó. A bezárás a kereskedelmi vendéglátás minden szegmensét érintették. Étteremből, büféből és gyorsbüféből több mint 2600 zárt be az elmúlt 4 évben, ebből majdnem 500 egység 2022 vége óta.


A cukrászdák sokáig tudták tartani magukat, azonban ezeknek a száma is elkezdett mostanra csökkenni      Fotó: Freepik


A bezárási hullám okai közé tartozhat, hogy a vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves bázisú áremelkedés az idei első félévben, a legfrissebb, októberi adat szerint pedig 17,4 százalék volt a növekedés. Emellett a belpesti éttermeket a lakossági ellenállás is bezárásra kényszerítheti, hiszen évek óta megy a vita a korai bezárásról, ráadásul a külföldi turizmus egyébként is hatalmas pofont kapott a koronavírus-járvány miatt.

A cukrászdák sokáig tudták tartani magukat, azonban ezeknek a száma is elkezdett mostanra csökkenni: több mint 4 ezer működött az országban még a koronavírus-járványt követően is, idén azonban már csak kevesebb, mint 3900 működik.

Az italüzletek és zenés-táncos szórakozóhelyeknek esetében drasztikus volt a csökkenés az elmúlt 4 évben: a negyedük eltűnt. A kereskedelmi vendéglátóhelyekkel szemben a munkahelyi étkeztetést végző egységek, illetve a közétkeztetésben résztvevő éttermek száma az elmúlt években növekedett, 2023 első felében azonban ezeknek a száma is csökkent 7 200-ról 7 134-re.

Főkép forrása:
Facebook

További cikkek