Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kossuth Lajos nem toborzott így, mint a Magyar Posta! Végzettség nélkül kereshetsz havi 465 ezret

10perc.hu
2023. 10. 07.
Kossuth Lajos nem toborzott így, mint a Magyar Posta! Végzettség nélkül kereshetsz havi 465 ezret

A biciklis kézbesítő bruttó 360 000 forintot vihet haza egy hónapban, de ha az embernek van jogosítványa és autója, akkor a téli szezonban akár több mint bruttó 450 000 forintot is megkereshet.

Ugyan napjainkban már a levélküldés az elavult műfajok közzé tartozik, és előbb írunk ismerőseinknek egy internetes alkalmazás segítségével, azonban a kézbesítő szakma nem szűnt meg, inkább csak megváltozott. Most a leveleket jellemzően az interneten megrendelt csomagok váltották fel. De mennyit keres egy futár? Ennek nézett utána a Pénzcentrum.

A Magyar Posta által meghirdetett állások között keresgélve meglehetősen sok futár és kézbesítő kiírást találhatunk. Alapvetően egyik sem igényel 8 általánosnál magasabb iskolai végzettséget, azonban a ’B’ kategóriás jogosítvány megléte az, ami nagyobb ugrást jelent a fizetésben. A KSH adatai szerint a szállító szektor átlagos fizetése 2023 májusában 531,4 ezer forint volt.

Alapvetően egy futár, vagy csomagkézbesítő álláshoz elvárt kritérium a ’B’ kategóriás jogosítvány és az ehhez ajánlott fizetés bruttó 405 000 Ft/hó, amihez jár úgynevezett belépési bónusz is bruttó 150 000 forint, valamint a hirdetés szerint az év végi hónapokban (november-december) a várható több munka miatt (karácsony környékén többen küldenek csomagot) a fizetést megemelik bruttó 465 000 Ft/hónapra.

Azonban jól tudjuk, hogy kézbesíteni nem csak autóval lehet, így számos olyan hirdetést találni, amelynél nem követelmény a ’B’ kategóriás jogosítvány. Ezeknél az álláslehetőségeknél érdekesség, hogy az autó helyett választott jármű teljesítményének növekedésével, nő a hozzá meghatározott bruttó bér mértéke is.


A Magyar Posta által meghirdetett állások között keresgélve meglehetősen sok futár és kézbesítő kiírást találhatunk    Fotó: Magyar Posta


A legegyszerűbb „jármű” maga a lábunk. A gyalogos kézbesítő munkakörben hazavihető havi bruttó bér 340 000 Ft, és nem jár egyszeri belépési bónusz, valamint az év végi hónapokra beígért béremelés sem.

A következő szint a kerékpár, ami ugyan gyorsabb, mint a gyalogos kézbesítő a fizetés mégis ugyanaz. Ugyanakkor, ha elektromos biciklivel van lehetősége valakinek dolgozni, ott már valamivel növelnek a bruttó havi béren, 360 000 forintot vihetünk haza havonta.

A következő fokozatot a segédmotoros futár jelenti, aminél, ha nem is ’B’, de ’AM’ kategóriás jogosítvány szintén az előírások között van. A fizetésen ez a plusz követelmény látható, 375 000 forintos havi fizetést adnak bruttó, azonban itt sem járnak ezen felül olyan extra pénzek és béremelések, mint az autót vezető futár esetén.

Ezek mellett mindegyik hirdetés alatt megtalálható a kiírás, miszerint: „Amennyiben hozol hozzánk munkatársat, minden általad ajánlott belépő után, akár bruttó 100.000 Ft/fő kifizetésben részesülsz”. Annyi eltérés van még a hirdetések között, hogy ha autós futárnak jelentkezel ez az összeg akár 200 000 Ft is lehet.

Tehát az autós futárnak akkor van esélye megközelíteni vagy akár felülmúlni az átlagbért, ha a belépését a november-decemberi időpontban teszi meg vagy egy új munkatársak szerez a Magyar Postának, akkor a bruttó fizetése 615 000 és 665 000 forint is lehet, de ezek is csak egyszeri alkalmak, nem jelentenek rendszeres fizetést. A többi pozíciónak ilyen lehetősége nincsen.

Főkép forrása:
Magyar Posta

További cikkek