Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Közeleg az idő? Így mehet egy nő kedvezményesen nyugdíjba

10perc.hu
2023. 04. 24.
Közeleg az idő? Így mehet egy nő kedvezményesen nyugdíjba

Sok hölgy már 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhat, ráadásul a teljes öregségi nyugdíjra jogosult.

A "Nők 40" korkedvezményes öregségi nyugdíjjal kapcsolatban sok a tévhit, így most az Infostart a hovege.hu nyomán összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat. A nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíj lényege az, hogy azok, akik legalább 40 évnyi jogosultsággal, és ezen belül legalább 32 év szolgálati idővel rendelkeznek, életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sokan már 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhatnak, ráadásul a teljes öregségi nyugdíjra jogosultak. A szolgálati idő alapvetően a munkában töltött éveket jelenti. Időtartama alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk és nyugdíjjárulékot fizetünk.

Idetartozik minden hivatalos keresőtevékenység, ezen felül például a táppénz, álláskeresési járadék – számolt be az ATV. Az alapelv szerint azt az időtartamot nem lehet figyelembe venni, amikor a társadalombiztosítási jogviszony szünetelt; illetve az egyéni, társas vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében azon időtartamot, amely alatt nyugdíjjárulék tartozással rendelkeznek.


Fontos, hogy pénzzel nem lehet szolgálati időt vásárolni    Fotó: ATV


Nézzük, mi nem tartozik bele a szolgálati időbe:

  • azok a tanulmányi idők, amelyek egyébként elismerhetőek szolgálati időként,
  • a passzív táppénz időszaka,
  • amikor munkanélküli ellátást folyósítottak,
  • az 1998. január 1-e előtti fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, amennyiben az igénybevétele nem gyermekgondozás vagy ápolás miatt történt.

A 32 év szolgálati időtől csak akkor lehet eltérni, ha az érintett hölgy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, aki után ápolási díjat kapott, vagy ha nagycsaládos, aki 4-nél több gyermeket nevel. Fogyatékos gyermek ápolásánál 2 évet engednek el a szolgálati időből. Ha nagycsaládos anyáról van szó, aki 4-nél több gyereket nevel, annak gyermekenként 1-1 évet. Itt legfeljebb 7 év adható.

A keresőtevékenységgel egyenértékű jogviszonynak számítanak a gyermeknevelés idején folyósított, pénzbeli ellátások (pl. GYET, GYES, GYED, CSED), illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is. Ez azt jelenti, ha egy nő 3 éves koráig otthon nevelte egyetlen gyermekét, ezalatt pedig kapott gyermeknevelési ellátásokat, akkor 3 év jogosultsági időt szerzett.

Fontos, hogy pénzzel nem lehet szolgálati időt vásárolni.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek