Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar érettségi: Szabó Magda, Janus Pannonius vagy Juhász Gyula – ez a kérdés, válasszatok!

10perc.hu
2022. 05. 02.
Magyar érettségi: Szabó Magda, Janus Pannonius vagy Juhász Gyula – ez a kérdés, válasszatok!

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten, holnap a matematika írásbelik következnek.

Ma reggel országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról. A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre – egy 1999-es szótár előszavát kellett elolvasniuk, melyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van – 90 percet kapnak.



A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. Az iskolai memoriterekről írhattak érvelést vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásról fogalmazhattak meg hozzászólást az érettségizők.

A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Ennél szintén választani lehetett – egy Szabó Magda-novellát, egy Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak a diákok –, egy műértelmező szöveget kellett megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Főkép forrása:
MTI/Bruzák Noémi

További cikkek