Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Online és hitelbe is sminkessé vagy szempillaépítőkké válhatunk!

10perc.hu
2022. 01. 06.
Online és hitelbe is sminkessé vagy szempillaépítőkké válhatunk!

Indulnak az új szakképesítések 2022-ben, és idéntől kezdve sminkes, drogerista és barkácsbolti eladó szakmában is képesítést szerezhetnek a jelentkezők.

A szakképzés és felnőttképzés megújítása elengedhetetlenné vált a gyors technológiai fejlődés és a munkaerő-piaci elvárások folyamatos változása miatt. Az OKJ megszűnése után új típusú szakképesítéseket lehet szerezni és jó, hogy 2022-ben számos foglalkozással bővül ez a lista.

A koronavírus járvány is megmutatta, hogy bármikor szükség lehet egy hirtelen pályamódosításra. A 2019-ben megjelent kormányrendelet alapján tanfolyami formában 73 részszakképesítést lehet tanulni. Emellett jelenleg közel 400 jóváhagyott programkövetelménnyel rendelkező szakképesítés található az ikk.hu weboldalán: az állatorvosi asszisztenstől kezdve, a sportmasszőrön át egészen a webfejlesztőig.

Nos, ez a lista folyamatosan bővülni fog, ahogyan olyan képzések is lesznek, amiket újonnan kezdhetünk tanulni 2022-ben. Ilyen például a barkács áruházi eladó vagy a drogerista. A szépségipari képzéseknél újdonság a már most nagyon népszerű sminkes és szempillaépítő szakképesítés, illetve a vendéglátóipari képzéseknél is számos újdonsággal találkozhatunk, például süteménykészítő, vagy sütőipari és gyorspékségi munkás.



Újdonság az új típusú szakképesítéseknél, hogy számos tanfolyam már online formában is elérhető, ráadásul a három hónapnál hosszabb szakmai képzések és a részszakképesítések esetében a tanulók igénybe vehetik a képzési hiteleket is, mely nagy könnyebbséget jelenthet a szakmaváltó felnőttek számára. Az államilag támogatott, kamatmentes vagy kedvező kamatozású hitellehetőségek a szak- és felnőttképzésben tanulók számára igényelhetők 18 éves kortól 55 éves korig.

Kétfajta Képzési Hitel közül lehet választani. A Képzési Hitel(1) egy szabad felhasználású hitel, amit akár havi 150 ezer forint értékben lehet igényelni. A hitel kamata 1,99 százalék. A kamatmentes Képzési Hitel(2) kötött felhasználású kölcsön, ami a választott képzés díjának összegét fedezi, legfeljebb félmillió forintig. Mindkettőt 2021. május 31-től online, ügyfélkapus eléréssel elektronikusan lehet igényelni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek