Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már elkezdődött a számháború az oltatlan pedagógusok ügyében

10perc.hu
2022. 01. 04.
Már elkezdődött a számháború az oltatlan pedagógusok ügyében

Amíg az EMMI állítása szerint mindössze az állami tanintézetekben tanítóknak csak egy százaléka nem lett beoltva, míg a szakszervezetek bejelentették, az iskolák kétharmadában okozott gondot az oltatlanok helyettesítése.

Ahogy azt sejteni lehetett, a január 3-án elkezdődött tanítás, illetve az oltatlan pedagógusok hiánya miatt számos vita lesz. Azonnal megkezdődött a minisztérium és a szakszervezetek számháborúja, vajon mekkora gondot okoz az oktatásban a nem beoltott pedagógusok fizetés nélküli szabadságra küldése.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pedagógusok 94 százaléka már felvette az oltást, 3 százalékuk szakorvosi ellenjavallattal, 1 százalékuk miniszteri mentesítéssel rendelkezik. Jelenleg a pedagógusok további 1 százaléka betegállományban van, vagy mentesítési kérelme elbírálására vár, a fennmaradó 1 százalék pedig az oltás felvételét követően térhet vissza az iskolába. Az EMMI közleménye szerint a mentesítési kérelmek elbírálása napokon belül lezárul.

A Pedagógus Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy kérdőív segítségével méri fel, összesen hányan nem kezdhették meg a tanítást az oltatlanságuk miatt. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) felmérése alapján nagyjából kétharmadra tehető azoknak az iskoláknak a száma, ahol csak kisebb-nagyobb nehézségekkel tudott elindulni az oktatás a téli szünet után.



Az NPK úgy véli, az intézmények döntő többségében 4-5 százalékos kiesés van, de túlmunkával, csoportok összevonásával és mindenféle erőfeszítések árán úgy tűnik, sikerül a helyzetet kezelni, egy-két ezerre teszik a tanításból kimaradók számát. A PDSZ szerint ugyanakkor óriási problémát okoz az oltatlan pedagógusok kiesése és helyettesítésük megszervezése.

Az is nagy feszültségeket okoz, hogy a tankerületek nagy része nem veszi figyelembe azt, hogy azok, akik táppénzen vagy szabadságon voltak a jogszabály kihirdetésekor, azok esetében a 30+15 napos szabály vonatkozik, azaz a visszatérésüktől ennyi napnak kell eltelnie, hogy beoltassák magukat, de addig taníthatnak normál módon. Sok helyen azonban már január 3-tól nem vehették fel a munkát.

Egy biztos, jelenleg minden érdekelt fél arra törekszik, hogy a tanítási órákra pedagógus végzettségű szakos kolléga mehessen be. Ám ez sokszor tankerületen belüli átszervezést is igényel, és szükség esetén a teljes átoltottságú iskolákból mennek át tanárok másik intézménybe néhány óra erejéig.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek