Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Aranyáron mérik a cseresznyét

10perc.hu
2021. 06. 07.
Aranyáron mérik a cseresznyét

Az ízletes hazai gyümölcs kilójának ára ugyanúgy 3000 forintról indul, mint az epernél.

Az „istenek eledelének” nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Ma már több száz fajtát tartanak számon a szakemberek.

És a jelenlegi helyzetben „isteni ára” is van, hiszen még csak pár napja jelent meg a piacon, azonban az ára miatt sokan még kivárnak, és most még nem csemegéznek a ropogós piros cseresznyéből. Jelenleg igen csak zsebbe kell nyúlni annak, aki egy kilót szeretne a piacon megvásárolni, ugyanis ezekben a napokban 3-3500 forint a kilója. A változékony tavaszi időjárás sajnos nem kedvezett a gyümölcsnek, sok helyen le is fagyott a termés, és a szakemberek ezzel magyarázzák a nagyon magas árat.

Magyarországon több mint 2600 hektáron termesztenek cseresznyét, a jelentősebb termőterületek Pest, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében vannak. Ha az időjárás kegyes lesz, és a külföldi gyümölcs is megjelenik, akkor számíthatunk alacsonyabb árra.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek