390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Cáfolják az ellenőrzést, de már létezik egy megállapodás

10perc.hu
2021. 03. 25.
Cáfolják az ellenőrzést, de már létezik egy megállapodás

A Klebersberg Központ tagadja a pedagógusok saját számítástechnikai gépeinek ellenőrzéséről szóló tervezet létezését, de saját bevallásuk szerint is egy tankerület már alá is íratott egyet egy iskolával.

Mint ahogy arról a 10perc.hu is beszámolt, nyilvánosságra került egy Klebelsberg Központ által elkészített megállapodástervezet, amely szerint az érvényben lévő jogszabályok ellenében még azt is lehetővé tenné a tankerületeknek, hogy a pedagógusok saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeibe is belenézhessenek.

A nedolgozzingyen.hu által nyilvánosságra hozott tervezetben – amit teljes egészében itt elolvashatnak – például olyan pont is olvasható, miszerint „a munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja”, azaz a saját pénzen vett, saját számítógépét és az azon tárolt anyagokat is be kell mutatnia a pedagógusnak.

A szeretlekmagyarország.hu megkereste a Klebersberg Központot, akik válaszukban határozottan cáfolták az időközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szintén megjelentetett megállapodástervezet létét, ugyanakkor a válaszuk végén éppen ők ismerik el, hogy már van olyan tankerület, amely már kötött ilyen megállapodást, úgynevezett informatikai biztonsági céllal.



„A PDSZ-nek most nem az álhírek gyártásával, hanem a pedagógusok szakmai támogatásával kellene foglalkoznia. Határozottan cáfoljuk a PDSZ állításait és az arról szóló híreket. Ezeknek ismételten az az egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében. Arra kérjük a PDSZ-t, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben ne a politikailag fűtött álhírek gyártásával és a zavarkeltéssel legyen elfoglalva, hanem ha tud, akkor esetleg szakmailag segítse a pedagógusok digitális munkavégzését. Sem az EMMI, sem a Klebelsberg Központ nem köt semmiféle, a pedagógusok saját informatikai eszközét érintő szerződéseket. A pedagógusok digitális munkavégzését informatikai eszközökkel, szakmai ajánlásokkal és ingyenes internettel segítik. A jogszabályban biztosított lehetőségével egyetlen tankerület informatikai biztonsági céllal, és nem más céllal kötött szerződést az otthoni munkavégzés kapcsán használt informatikai eszközre” – áll a Klebersberg Központ válaszában.

Arra azonban nem tért ki a fenntartó, hogy egyrészt erre a megállapodásra és ellenőrzésre pontosan miért is van szükség, s milyen garanciákat biztosítanak arra nézve, hogy a pedagógusok tudtán kívül valóban ne „ellenőrizhesse” senki a számítógépeiket, valamint megfelel-e mindenben az adatvédelmi szabályoknak.

Főkép forrása:
MTI

További cikkek