393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Cáfolják az ellenőrzést, de már létezik egy megállapodás

10perc.hu
2021. 03. 25.

A Klebersberg Központ tagadja a pedagógusok saját számítástechnikai gépeinek ellenőrzéséről szóló tervezet létezését, de saját bevallásuk szerint is egy tankerület már alá is íratott egyet egy iskolával.

Mint ahogy arról a 10perc.hu is beszámolt, nyilvánosságra került egy Klebelsberg Központ által elkészített megállapodástervezet, amely szerint az érvényben lévő jogszabályok ellenében még azt is lehetővé tenné a tankerületeknek, hogy a pedagógusok saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeibe is belenézhessenek.

A nedolgozzingyen.hu által nyilvánosságra hozott tervezetben – amit teljes egészében itt elolvashatnak – például olyan pont is olvasható, miszerint „a munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja”, azaz a saját pénzen vett, saját számítógépét és az azon tárolt anyagokat is be kell mutatnia a pedagógusnak.

A szeretlekmagyarország.hu megkereste a Klebersberg Központot, akik válaszukban határozottan cáfolták az időközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szintén megjelentetett megállapodástervezet létét, ugyanakkor a válaszuk végén éppen ők ismerik el, hogy már van olyan tankerület, amely már kötött ilyen megállapodást, úgynevezett informatikai biztonsági céllal.


A Klebersberg Központ cáfolja azt, hogy a digitális oktatásban résztvevő pedagógusok magántulajdonban lévő eszközeit is ellenőrizhetnék a tankerületek     Fotó: freepik.com


„A PDSZ-nek most nem az álhírek gyártásával, hanem a pedagógusok szakmai támogatásával kellene foglalkoznia. Határozottan cáfoljuk a PDSZ állításait és az arról szóló híreket. Ezeknek ismételten az az egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében. Arra kérjük a PDSZ-t, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben ne a politikailag fűtött álhírek gyártásával és a zavarkeltéssel legyen elfoglalva, hanem ha tud, akkor esetleg szakmailag segítse a pedagógusok digitális munkavégzését. Sem az EMMI, sem a Klebelsberg Központ nem köt semmiféle, a pedagógusok saját informatikai eszközét érintő szerződéseket. A pedagógusok digitális munkavégzését informatikai eszközökkel, szakmai ajánlásokkal és ingyenes internettel segítik. A jogszabályban biztosított lehetőségével egyetlen tankerület informatikai biztonsági céllal, és nem más céllal kötött szerződést az otthoni munkavégzés kapcsán használt informatikai eszközre” – áll a Klebersberg Központ válaszában.

Arra azonban nem tért ki a fenntartó, hogy egyrészt erre a megállapodásra és ellenőrzésre pontosan miért is van szükség, s milyen garanciákat biztosítanak arra nézve, hogy a pedagógusok tudtán kívül valóban ne „ellenőrizhesse” senki a számítógépeiket, valamint megfelel-e mindenben az adatvédelmi szabályoknak.

Főkép forrása:
MTI

További cikkek