EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

A vulkánkitörésnél is erősebbek voltak a las palmas-i méhek

Nagyvilág
10perc.hu/FG
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Szinte a csodával határos, hogy a mézelő méhek tízezrei élték túl a Kanári-szigeteki Cumbre Vieja tűzhányó kitörését.

Öt, különálló kaptárokhoz tartozó méhraj élt mintegy 50 napon át vulkáni hamu alá temetve a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén a Cumbre Vieja vulkán kitörését követően. A méhek, hogy életben maradhassanak, propoliszból szigetelőréteget vontak kaptáraik köré, táplálékot pedig mézraktáraik szolgáltattak számukra.

A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-ei kitörésekor a méhek gazdájának kényszerből el kellett hagynia a területet, magára hagyva méheit. Néhány hete, közel 50 nap elteltével visszatérve vulkáni hamuval beborítva bukkant kaptáraira.

Nem kis meglepetésére, a kaptárokat felnyitva több tízezer élő méh fogadta. A Kanári fekete méhek fajához tartozó egyedek túlélték a vulkánkitörést a vele együtt járó hatalmas hőmennyiség és mérgező gázok felszabadulása ellenére! Persze, a szerencse is melléjük szegődött a rájuk zúduló hatalmas szerencsétlenség közepette, hiszen könnyű, porózus hamu borította be a kaptárakat, mely átengedte hozzájuk az oxigént.


A méhek, hogy életben maradhassanak, propoliszból szigetelőréteget vontak kaptáraik köré, táplálékot pedig mézraktáraik szolgáltattak számukra    Fotó: freepik.com


Mindazonáltal nem volt minden méhraj ilyen szerencsés a szigeten: a spanyol EFE hírügynökség jelentése szerint a Cuembra Vieja fő tölcséréhez közel felállított kaptárakhoz tartozó méhrajokat maga alá temette a kiömlő láva, így ők nem élték túl a katasztrófát.

Antonio Quesada méhész, a Gran Canaria Méhész Szövetség szóvivője a hírügynökségnek elmondta, a méhek által készített propolisz játszott döntő szerepet egyes méhcsaládok túlélésében.

A The New York Times szerint elképesztő, hogy ezek az apró élőlények, akik több százezer éve élnek a Földön, milyen stressztűrő-, túlélő képességgel vannak megáldva. A méhek úgy készítették el kaptáraik védő szigetelését, hogy egyúttal egy apró nyílást szabadon hagytak, melyen később el tudták hagyni azokat a veszély elmúltával.