393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Visszaesett az új autók eladása az Unióban

10perc.hu/MTI
2020. 11. 18.
Visszaesett az új autók eladása az Unióban

A biztató szeptemberi hónap után ismét jelentősen csökkent a forgalomba helyezett új személyautók száma az Európai Unió tagországaiban.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállamában 953 ezer 615 személygépjárművet helyeztek forgalomba októberben, 7,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Idén csak egyetlenegy hónapban, szeptemberben, azt megelőzően pedig tavaly augusztusban mértek emelkedést.

Írország és Románia kivételével minden országban kevesebb új autó került az utakra októberben. A négy legnagyobb piac közül Olaszországban csökkent legkisebb mértékben, 0,2 százalékkal a forgalomba helyezett személyautók száma. Németországban 3,6 százalékos, Franciaországban 9,5 százalékos, Spanyolországban pedig 21 százalékos volt a csökkenés.



Magyarországon az októberben átadott új autók száma éves összevetésben 4,0 százalékkal, 11 ezer 946-ra süllyedt. Az év első tíz hónapjában 102 ezer 38 új autó talált gazdára, ami 20,0 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az év első tíz hónapját tekintve továbbra is súlyos a helyzet: alig több mint nyolcmillió új autó került az utakra, 26,8 százalékkal, több mint 2,9 millióval kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. Németországban 23,4 százalékkal, Franciaországban 26,9 százalékkal, Olaszországban 30,9 százalékkal, Spanyolországban 36,8 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig csökkentek 31 százalékkal az eladások január-októberben.



Piaci részesedés szerint a legnagyobb európai gyártó (25,0 százalékos aránnyal) a német Volkswagen-csoport októberben több mint 238 ezer személyautót helyezett forgalomba az Európai Unióban, ami 9,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A második legnagyobb autógyártó, a Volkswagent követő PSA-csoport (Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhall, DS) októberben 6,6 százalékkal kevesebb új személyautót engedett ki az utakra. A német luxusautógyártók közül a BMW-csoport 13,5 százalékkal, a Daimler pedig 8,1 százalékkal kevesebb új autót adott át tulajdonosának októberben. A francia Renault 0,2 százalékkal több, a Hyundai-csoport viszont 7,0 százalékkal kevesebb új autót helyezett forgalomba októberben.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek