395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Vírusháború! A Covid már eltüntette az influenza egyik fajtáját?

10perc.hu
2021. 10. 27.

A koronavírusjárvány körülményeivel előidézhették a B/Yamagata törzs globális terjedésének az elfojtását és ezen törzs potenciális kihalását.

Biztos sokan emlékeznek az Alien vs Predator című filmre, amikor az emberiségre veszélyes két faj egymással vív hatalmas harcot, és ennek a küzdelemnek végül az emberiség lesz a legnagyobb nyertese. Nos, auzstrál tudósok a kutatásaik alapján úgy vélik, valami hasonló játszódik le a Covid különböző mutánsai és az influenza különböző törzsei között.

A napidoktor.hu megírta, hogy a koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok feltételezik, kihalhatott az egyik nagy influenzatörzs, mivel nem volt ember, akit megfertőzzön. "A négy influenzatörzs egyike, a B/Yamagata a Covid-19 ellen elrendelt lezárások közepette azonban teljesen “eltűnt a radarképernyőkről” – írták ausztrál kutatók a Nature Reviews című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A B/Yamagata törzs mindig is kevésbé fertőző volt a másik három törzshöz képest és nem fejlődött olyan energikusan, mint a többiek: az oltást előállítóknak 2015 óta nem kellett frissíteniük az éves influenzaoltásokban a B/Yamagata összetevőt – jegyezte meg a Melbourne-i Egyetem kutatója, Marios Koutsakos vezette tudóscsoport.

A Covid-19-járvány körülményeivel előidézhették a B/Yamagata törzs globális terjedésének az elfojtását és ezen törzs potenciális kihalását. Ugyanakkor nem árt az óvatosság a konkúziók levonásával, Richard Kennedy, a rochesteri Mayo Klinika vezető oltóanyagkutatója emlékeztetett arra, hogy a B/Yamagata törzs csak bizonyos években jelenik meg, majd máskor eltűnik.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek