393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Véget érhet az őrült sajtdrágulás? Jöhet az olcsóbb trappista…

10perc.hu
2023. 02. 09.
Véget érhet az őrült sajtdrágulás? Jöhet az olcsóbb trappista…

A trappista sajt az egyik legalapvetőbb élelmiszer, ami több mint duplájába kerül, mint egy éve: a 2022-es decemberi átlagára 4 590 forint volt, míg 2021 végén 2 210 forint.

Fájdalmas teherré vált az élelmiszervásárlás a magyarok számára, mely nem csak a pénztárcát terheli meg, hanem lelkileg is nagy kihívást jelent. Bár már a járvány alatt is nagyobb léptékben emelkedtek egyes élelmiszerek árai, a meredek felfutás tavaly nyáron kezdődött, és azóta tart – írta a Pénzcentrum.

Olyan alapvető élelmiszerekért, mint a vaj, a kenyér, a sajt, a friss tej, a tejföl vagy a tojás 85-110 százalékkal is többet kell fizetni a kasszáknál. A magas árak miatt sok vásárló már kénytelen csökkenteni a fogyasztását, átalakítani az étrendjét, vagy egyes termékekről teljesen lemondani.

Nem mindenki éli meg azonban ugyanúgy a drágulást. Míg egyesek a kenyér drágulásán nem tudnak túllépni, másoknak a kávé vagy a joghurt áremelkedése fáj a leginkább. Ám a többség számára a sajtdrágulás az igazi terror a boltokban, hiszen a legnépszerűbb trappista tömbsajt 108 százalékkal kerül többe. Ugyanis a kilójának decemberi átlagára 4 590 forint volt, míg 2021 végén 2 210 forintot kellett érte fizetni.


A többség számára a sajtdrágulás az igazi terror a boltokban, hiszen a legnépszerűbb trappista tömbsajt 108 százalékkal kerül többe      Fotó: Pixabay


Sok vásárló talán már fel is adta a reményt, hogy újra elérhető áron lehet a sajt. Általában az infláció tetőzését az elemzők márciusra teszik - míg korábban áprilist jósoltak -, a sajtárak emelkedése ettől viszont nem feltétlenül áll meg. Ami megállíthatja az őrült sajtdrágulást, az az, ha elérjük a lélektani határt: amikor a vásárlók nem lesznek hajlandók már annyit kifizetni a sajtért, amennyiért a boltok kínálják.

Egyre gyakrabban találkozni a jelenséggel a sajthűtők előtt, hogy a vásárlók csak végignézik a kínálatot, majd továbbsétálnak anélkül, hogy bármit tennének a kosárba. A G7 cikke szerint már meg is történt a fordulat, azt írták ugyanis: a trappista sajt árának ámokfutása is elérte a határát, mi januárban már 3,4 százalékos átlagos árcsökkentést figyeltünk meg.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek