EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Változtatni szeretnének a nyugdíjemelés módszerén

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Illusztráció

Örülnek az emelésnek, de még a novemberi nyugdíj-kiegészítéssel sem jönnek ki havi nyugdíjukból az idősek.

A novemberi 4,5 százalékos nyugdíjkiegészítéssel, összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összeget, de a kormány csak az első nyolc havi pénzromlást vette figyelembe - mondta Juhász László, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének társelnöke az ATV híradó riportjában.

Mivel a drágulás gyors ütemben emelkedik, a szervezet még erre az évre 1-2 százalékos emelést szorgalmaz, hiszen az idei infláció mértékét csak februárban hozza nyilvánosságra a KSH.

Juhász László, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének társelnök szerint „akkor kellene egy olyan kiegészítést tenni, mintha az az idén történt volna, tehát az emelés úgy kiszámolni, hogy a januári emelés már erre történjen, tehát az alapba bekerüljön ez az összeg is.” A nyugdíjszakértő úgy látja, a gyors ütemű infláció miatt a jelenlegi nyugdíjemelési módszer nem tudja fenntartani a nyugdíjak vásárlóértékét, ezért változtatni kell.

Farkas András szerint „ebben a helyzetben az egyetlen megoldás az lehet, hogyha egy sokkal sűrűbb, akár havi nyugdíjemelésre térnénk át és a havi nyugdíjemelésnél mindig a tényleges előző havi infláció mértékével megnyomnánk a nyugdíjakat.”

Hozzátette: így az idősek megéreznék az emelést, hiszen nem utólag kapnák meg a kiegészítést.  Tehát nem akkor, amikor a kapott összeg-  az infláció miatt- már nem fedi le az adott időszak kiadásait.

A kormány a nyugdíjemelést az MNB decemberi inflációs előrejelzéséhez igazítja majd - írja az ATV.hu.