392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Változtatni szeretnének a nyugdíjemelés módszerén

10perc.hu
2022. 12. 13.
Változtatni szeretnének a nyugdíjemelés módszerén

Örülnek az emelésnek, de még a novemberi nyugdíj-kiegészítéssel sem jönnek ki havi nyugdíjukból az idősek.

A novemberi 4,5 százalékos nyugdíjkiegészítéssel, összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összeget, de a kormány csak az első nyolc havi pénzromlást vette figyelembe - mondta Juhász László, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének társelnöke az ATV híradó riportjában.

Mivel a drágulás gyors ütemben emelkedik, a szervezet még erre az évre 1-2 százalékos emelést szorgalmaz, hiszen az idei infláció mértékét csak februárban hozza nyilvánosságra a KSH.

Juhász László, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének társelnök szerint „akkor kellene egy olyan kiegészítést tenni, mintha az az idén történt volna, tehát az emelés úgy kiszámolni, hogy a januári emelés már erre történjen, tehát az alapba bekerüljön ez az összeg is.” 



A nyugdíjszakértő úgy látja, a gyors ütemű infláció miatt a jelenlegi nyugdíjemelési módszer nem tudja fenntartani a nyugdíjak vásárlóértékét, ezért változtatni kell.

Farkas András szerint „ebben a helyzetben az egyetlen megoldás az lehet, hogyha egy sokkal sűrűbb, akár havi nyugdíjemelésre térnénk át és a havi nyugdíjemelésnél mindig a tényleges előző havi infláció mértékével megnyomnánk a nyugdíjakat.”

Hozzátette: így az idősek megéreznék az emelést, hiszen nem utólag kapnák meg a kiegészítést.  Tehát nem akkor, amikor a kapott összeg-  az infláció miatt- már nem fedi le az adott időszak kiadásait.

A kormány a nyugdíjemelést az MNB decemberi inflációs előrejelzéséhez igazítja majd - írja az ATV.hu.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek