393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Válófélben vagy? Alaposan készülj fel a vagyonmegosztásra, mert egyre gyakoribb az eltitkolt kriptovagyon

10perc.hu
2023. 03. 17.
Válófélben vagy? Alaposan készülj fel a vagyonmegosztásra, mert egyre gyakoribb az eltitkolt kriptovagyon

Annak ellenére, hogy a kriptovalutás tranzakciók félig-meddig anonim módon működnek, többnyire mégis lehetséges a detektálásuk, és a gyanakvó fél jobb, ha a témában jártas szakemberek segítségét kéri.

Rendszeresen találkoznak a válóperes ügyvédek olyan esetekkel, amikor a férj vagy a feleség gyanút fog, hogy a másik fél jelentős mennyiségű kripto megtakarítással rendelkezik, de elhallgatta annak a tényét. Dr. Havas-Sághy Gábor infó-kommunikációs szakjogász elmondta, több millió forint is kockán foroghat ezekben az ügyekben, ezért gondoskodni kell arról, hogy a bontóperben számításba vegyék a felek a kriptovalutákat is.

„A kriptovalutára úgy kell tekinteni, mint bármilyen más vagyoni értékkel bíró jogra. Ugyan a magyar adóhatóság jelenlegi álláspontja szerint ameddig a kriptót nem váltjuk át forintra, euróra, vagy más, jegybankok által kibocsájtott pénzre, addig önmagában nem hordoz adóztatható értéket, de értéktelennek sem nevezhető, mert átváltva nem jelentéktelen pénzt érhet” – mutatott rá a kettősségre az ügyvéd.

A nehézséget a kriptovalutákkal történő tranzakciók – egyébként nem tényleges – anonimitása okozza. A kriptovalutákat digitális kriptotárcákban tartják, amelyek az egyes tranzakciókhoz „címeket” rendelnek, így ezeket nem is naplózzák személyekhez. Ami tovább nehezíti a felderítést, hogy magát a tárcát akár egy e-mail címmel is létre lehet hozni.


A kriptovalutákat digitális kriptotárcákban tartják     Fotó: Pixabay


„Elsőként érdemes lehet házastársunk bankszámlakivonatait górcső alá venni, ugyanis amennyiben a Bitcoint fiat valutával vásárolták bankkártya használatával, vagy banki utalás során, akkor az illetékes pénzügyi intézmény által kibocsátott bankszámlakivonat kimutatja ezt a tranzakciót” – fogalmazott dr. Havas-Sághy Gábor.

A szakjogász úgy véli, a kriptovaluta-vagyon felosztása teljesen egyéni preferencia kérdése. Lehetőség van arra, hogy a kriptovalutát osszák szét egyenlő, vagy megegyezés szerinti arányban, de arra is lehetőség van, hogy normál pénzben kerüljön kifizetésre a kriptovaluta-vagyon a felek között.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek