393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Újabb pedagógussztrájk! Ezúttal a státusztörvény a célkeresztben

10perc.hu
2023. 04. 12.
Újabb pedagógussztrájk! Ezúttal a státusztörvény a célkeresztben

Munkabeszüntetéssel indulhat április utolsó hete az iskolákban, a legtöbb tanár nincs tisztában azzal, mivel jár az, ha nyártól megszüntetik a közalkalmazotti státuszát.

Április 24-ére ismét egységes sztrájknapot hirdetett a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ezzel együtt az érdekképviselet hálózatépítésbe is kezdett – tudta meg a Népszava.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője elmondta, az a céljuk, hogy minél több tankerületben jöjjenek létre olyan csoportok, amelyek nemcsak a sztrájk szervezésében aktívak, hanem a tájékoztatást, információáramlást is elősegítik például az új pedagógus státusztörvénnyel kapcsolatban. A szakszervezeti vezető szerint ugyanis sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mi vár rájuk, ha a kormány idén nyártól megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát.

Nagy Erzsébet abban bízik, végre kiderül, milyen szakmai javaslatokat fogadott el a kormány a tervezetekkel kapcsolatban, szerinte ugyanis az eddigi találkozókat nem lehet egyeztetésnek tekinteni: a köznevelési államtitkárság részéről csak meghallgatták és “nyugtázták” az észrevételeket, kritikákat, de semmilyen párbeszéd, szakmai vita nem alakult ki.


Április 24-ére ismét egységes sztrájknapot hirdetett a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete     Fotó: PDSZ


Az új jogállási törvény szerint idén június 1-jétől már nem közalkalmazotti, hanem “köznevelési foglalkoztatotti” jogviszony keretében foglalkoztatnák a pedagógusokat. A jogállásváltást ráadásul elfogadni, aláírni sem kell, a váltás automatikus.

Ugyanakkor az új kinevezés közlésétől számított öt munkanapon belül kérheti a felmentését, aki nem szeretne az új jogviszonyban tovább dolgozni. Akik így járnak el, mindössze egyhavi, a januári illetményüknek megfelelő végkielégítésre lesznek jogosultak akkor is, ha több évtizede közalkalmazottak.

A PDSZ szerint – és ebben a többi szakszervezet is egyetért – az új státusztörvény, ha a jelenlegi formájában vezetik be, több más hátrányos intézkedést is tartalmaz. A nevelés oktatással lekötött heti munkaidő maximum 32 óráról felemelhetik akár 48 órára, elrendelhető lesz a vasárnapi munkavégzés, a szabadság ideje alatt 15 napra munkára küldheti a pedagógust, akinek nem lesz szabad a közoktatásról negatívan nyilatkozni.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Sztrájk

További cikkek