EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Tudtad? Megszűnt a hatósági áras tűzifaprogram

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Az erdészek szerint az ársapka miatt nagyon megnőtt a kereslet, amit nagyon nehéz volt kielégíteni a szűkös fakitermelő kapacitás miatt, ám úgy érzik, az idei télen is bevezetik majd a hatósági árat.

Végleg beköszönt a jó idő, ezzel lezárul a fűtési szezon. Most már nem lehet hatósági áron tűzifát vásárolni, április 15-től ugyanis megszüntették az árstopot – számolt be az ATV Híradó. A tűzifáért az állami erdőgazdaságoknál kellett jelentkezni, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbmétert lehetett igényelni. Egy magán erdészetben 36-38 ezerért adták köbméterét, a hatósági ár 30 ezer forint volt.

Szeverényi Tamás okleveles erdőmérnök erdészeti szakértő arról beszélt, a hirtelen megnőtt keresletet nehéz volt kielégíteni, főleg a szűkös fakitermelő kapacitások miatt. Egy másik erdész ennek ellenére úgy gondolja, hogy idén télen újra bevezetik a hatósági árat. Begovácz Zoltán szerint még egy darabig marad a standard ár, nyárra talán egy picit lejjebb megy, és amikor elindul a fűtési szezon, újra emelkedni fog.

Balogh József energetikai szakértő szerint már az elején sem volt jó ötlet a hatósági ár, hiszen kevés az erdő, ráadásul ez a fajta segítség csak egy szűkebb rétegnek kedvezett. „Most pedig kiderült, hogy valójában ez egy teljes abszurdum, itt van a nyár, tele vannak a gáztárolók, és egyszerűen a kormány azt szeretné, hogy akinek nem muszáj, az ne fűtsön fával, és kész” – fogalmazott a szakértő.