393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Tudtad? Börtönbe kerülhetsz, ha illegálisan streameled magyar csatornákat és videótárakat

10perc.hu
2023. 06. 06.

Angliában nemrég öt embert csuktak börtönbe, mert illegálisan közvetítettek Premier League-meccseket előfizetőiknek, Magyarországon akár öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Egy brit banda kedvezményes áron hirdetett exkluzív tartalmakat az előfizetőinek, akik közül sokak személyes adatai végül a nyomozók kezébe kerültek – írja a BBC az esetről. A jelenség nem egyedi és nem országspecifikus, egész Európában ugyanezzel a problémával szembesülnek a jogtulajdonosok.

Hangzatos és ígéretes előfizetésekkel célozzák meg az itthoni és a külföldön magyarokat a közösségi médiában. A csalók ígérete szerint havi 15-20 euróért az összes magyar nyelvű csatorna és egy teljes videótár elérhető, de vannak ingyenesen hozzáférhető streamingoldalak is, ahol regisztráció nélkül lehet nézni az adásokat.


Háromtól egészen tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik a csalókat     Fotó: Freepik


Fontos tudni azonban, hogy illegális tevékenységet folytatnak azon platformok üzemeltetői, amelyek nem kaptak írásos engedélyt a jogtulajdonostól egy csatorna vagy bármely műsor közzétételére. Ebben az esetben ugyanis nem történik más, mint hogy gyakorlatilag ellopják a jogvédett tartalmakat. Ez még abban az esetben is így van, ha egyébként egy csatorna ingyenesen hozzáférhető Magyarország területén – tudta meg az RTL.

Nem kell Angliáig menni a súlyos büntetésekért. Bár sokan nem tudják, a szerzői jogok megsértését nagyon komolyan szankcionálják a magyar törvények is. Háromtól egészen tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik azt, aki a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését nagyobb vagyoni hátrányt okozva követ el.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek