392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Toyota Yaris Cross, a slágergyanús városlakó

10perc.hu/KBL
2021. 06. 03.
Toyota Yaris Cross, a slágergyanús városlakó

A kis szabadidő-autók mezőnyéből nem annyira a megjelenésével, inkább az öntöltő hibrid hajtással tűnik ki az új Toyota Yaris Cross, amely már itthon is kapható, de csak szeptemberben érkezik meg.

Bűn lett volna távol maradni ettől az osztálytól” – így fogalmazott a Toyota hazai forgalmazójának sajtófőnöke. Mert az vitathatatlan, hogy az egyik legkelendőbb kategória a kis crossovereké. Varga Zsombor szerint jövőre a márka harmadik-negyedik legnépszerűbb modellje lesz itthon a Yaris Cross, ami nagyjából 2000 eladott autót jelent.

A 2021-es Év autója címet elnyert Yaris crossover testvérmodellje magasabb üléspozíciót és emelt hasmagasságot kínál. Formailag nem lett annyira ütős és karakteres, mint a CH-R vagy a RAV-4, de azért nem is rossz. A logó és a népszerű kategória, amelyben indul, vonzza majd a vevőket.

A Toyotánál úgy számolnak, a vásárlók 30%-a ül majd át a Yarisból vagy a C-HR-ből, a fennmaradó 70% viszont a konkurenciától érkezik. A Suzuki Vitarát persze itthon nehéz megszorongatni, de a jó ár sokat számít, márpedig ebben sem rossz a Yaris Cross. A kocsi induló ára 6 millió forint – ez egy millióval magasabb a sima Yaris-nál –, az esztergomi Vitaráé 5,7 millió, ami nem jelentős különbség.


Ennyi pénzért természetesen az alapmodellt kapjuk, 1,5 literes (125 LE) benzinmotorral. Ám az importőr szerint a sláger a 7,2 millióról induló 1.5 hibrid (116 LE) lesz, akár az eladott Yaris Crossok 80-90%-a ilyen lehet. Amúgy az 1,5-ös benzinmotorhoz váltóból hatfokozatú kézi vagy CVT automata választható, a hibrid pedig e-CVT-vel és AWD-i fantázianevű intelligens összkerékhajtással is rendelhető.

Egyébként a terepesített Cross változat 24 centiméterrel hosszabb a sima Yarisnál, magassága 9, míg szélessége 2 centiméterrel nagyobb, és nőtt a hasmagassága is, 3 centivel. Tengelytávja viszont változatlan maradt, az továbbra is 256 cm.

Belül mindenesetre szellősebb, tágasabb az alapmodellnél, normálisan el lehet férni benne hátul is. Odabent nagyjából ugyanaz a kép fogad, mint a sima Yarisban. Normális anyagok várják az utasokat, a legtöbb esetben kellemes tapintásúak. A Toyota Yaris Cross csomagtartója 390 literes – a hibrid, összkerekes változaté valamivel kisebb, csupán 320 literes.




A kocsi már rendelhető, de csak szeptemberben érkeznek az első darabok. Az idei terv 650 Yaris Cross értékesítése, jövőre, az első teljes évben már jóval komolyabb, 2000 darab eladásával számol a Toyota. Elnézve a modell formáját és a márka elismertségét, cseppet sem tűnik túlzónak ez az elvárás.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek