392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Tombol az energiaárválság, egekben az infláció, de a magyar állam 22,5 milliárd forintot ad két filmre

10perc.hu
2022. 11. 15.
Tombol az energiaárválság, egekben az infláció, de a magyar állam 22,5 milliárd forintot ad két filmre

Még javában készülnek a valaha volt legdrágább magyar filmek, ám a nyilvánosságra került adatok alapján a Hunyadi tévésorozat 15,7 milliárd forint, míg a Most vagy soha! Petőfi-film 6,8 milliárd forint közvetlen és közvetett támogatást kapott.

Noha az emberek, önkormányzatok jelentős része azt sem tudja, miből fizeti majd ki a fűtési szezon rezsiszámláit, a pedagógusoknak nem jut béremelésre, de a magyar állam két filmalkotásra nem sajnál kereken 22,5 milliárd forintot kiadni. Senki ne gondolja azt, hogy nem fontos a kultúra, ám ebben a helyzetben talán máshol is lett volna ennek a pénznek helye.

Most ugyanis a valaha volt legdrágább magyar filmekről beszélünk. A napi.hu cikkéből kiderült, hogy Hunyadi Jánosról készül korábban sosem látott nemzetközi léptékű tévésorozat külföldi partnerekkel, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával és a TV2 közreműködésével.


A tízrészes Hunyadi-film forgatása 2022. július végén kezdődött el, jövő év júniusáig tarthat, míg a bemutatót 2024 végén tarthatják    Fotó: BETA Film


A tízrészes sorozatot az osztrák ORF közszolgálati televízió Ausztriában, míg a magyar TV2 Magyarországon és Szlovéniában vetíti majd. A forgatás 2022. július végén kezdődött el, a forgatás jövő év júniusáig tarthat – magyarországi helyszíneken és az állami NFI (volt Mafilm) stúdióiban –, míg a bemutatót 2024 végén tarthatják.

A tízrészes sorozatot 17,503 milliárd forint tervezett költségvetéssel vették nyilvántartásba, ez a Magyarországon elszámolható filmgyártási költség összege, és ebből 15,722 milliárd forint a közvetlen (10,6 milliárd forint) és közvetett (5,119 milliárd forint) állami támogatás.

Szeptemberben befejeződött - a Petőfi-filmként emlegetett - Most vagy soha! című mozifilm nyolcvan napos forgatása. A Rákay Philip, Szente Vajk és Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülő film követi az 1848. március 15-i forradalom kitörésének főbb eseményeit, de azt fiktív cselekményszálakkal és karakterekkel kiszínezi és egy „szórakoztató kalandtörténetet mesél el a márciusi ifjakkal”. Mindezt korhű díszletekben és jelmezekben.


A Petőfi-film premierjére még várni kell 2024 tavaszáig, azaz az 1848-as forradalom 176. évfordulójáig    Fotó: Filmintézet - Most vagy soha Produkció


A Most vagy soha! játékfilmet a Filmiroda 6,564 milliárd forintos költségvetéssel vette nyilvántartásba, és az igényelhető 30 százaléknyi közvetett támogatással (2,055 milliárd forint) együtt már 6,85 milliárd forintos büdzsét jelent.

A premierre még várni kell 2024 tavaszáig, azaz az 1848-as forradalom 176. évfordulójáig. Korábban a bemutatót 2023-ra, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára tervezték, de a film utómunkái el fognak tartani a jövő év szeptemberéig. A film rendezője Lóth Balázs.

Főkép forrása:
BETA Film
Címkék:
#Infláció

További cikkek