393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Több, mint 1200 szülő perli a közösségi oldalakat, mivel gyermekeiknek mentális problémákat okoznak

10perc.hu
2022. 12. 14.
Több, mint 1200 szülő perli a közösségi oldalakat, mivel gyermekeiknek mentális problémákat okoznak

Van, akinél étkezési zavarokat, depressziót, még van akinél az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat eredményez a közösségi média használata.

Napjainkban több mint 1200 család indít pert a közösségi média cégek ellen, köztük a TikTok, a Snapchat, a YouTube, a Roblox és a Meta, az Instagram és a Facebook anyavállalata ellen - írja a CBSnews.

A Spence család szerint 12 éves lányuk, Alexis az Instagramnak köszönhetően esett depresszióba és étkezési gondok is ekkor jelentkeztek nála. Az ő történetük nem egyszeri eset.

"Rájöttünk, hogy lassan elveszítjük őt. Valójában nem tudtuk, milyen súlyos hatással volt a közösségi média a lányunkra."- nyilatkozták a szülők.

Habár a telefon használatát korlátozták Alexis számára, mégis amikor esténként elzárták tőle a készüléket, ő titokban elvette és felregisztrált az Instagram oldalra. Abban a reményben tette mindezt, hogy barátaival kapcsolatba tud lépni ezáltal. Azt is elárulta, hogy a regisztráció során 13 évesnek adta ki magát. Mivel Alexis az alkalmazást elrejtette, így a szülők nem láthatták annak meglétét.

“A közösségi média rabja volt. Nem tudtuk megállítani. Sokkal nagyobb volt nálunk.” - mondta Kathleen Spence, Alexis édesanyja.

“Az egész a fitness dolgokkal kezdődött. Az algoritmus egyre több diétát ajánlott nekem, majd ez kezdett étkezési zavarokká válni”- mondta Alexis. “Az emberek olyan fotókat tesznek közzé magukról, amik nagyon betegesek, nagyon vékonyak, és ezeket az étkezési zavarok népszerűsítésére használják fel. Segítségre volt szükségem, és ahelyett, hogy valódi segítséget kaptam volna, tanácsokat kaptam a folytatáshoz.” - tette hozzá.

Alexis általában naponta 5 órát töltött az oldal használatával, ami miatt mindig depressziósnak érezte magát.

“Küzdöttem a mentális egészségemmel, küzdöttem a depressziómmal és a testképemmel. A közösségi média pedig nem segített az önbizalmamon. És ha valamitől, akkor attól csak még jobban gyűlöltem magam.” Egy idő után Alexis kiposztolta az Instagram oldalára, hogy nem érdemli meg azt, hogy éljen.

Kathleen elmondása szerint, amikor megnézte a bejegyzéseket, nem érette, hogy ha az Instagram rendelkezik minden olyan szoftverrel, ami képes megvédeni a felhasználót, akkor miért nem jelölték meg őt is? Miért nem értesítették?

A cikkben bemutatott vállalati kutatás során kiderült, hogy az Instagramon regisztrált minden harmadik tinédzser rosszabbul érezte magát a testében, és hogy az alkalmazást használó tizenévesek nagyobb arányban szorongtak és küzdöttek depresszióval.

Matt Bergman ügyvéd a Spence családot képviseli. Jelenleg több mint 1200 családdal dolgozik együtt, akik pert indítanak olyan közösségi média cégek ellen, mint a Meta.
Matt szerint az első az életkor és a személyazonosság ellenőrzésének kellene hogy legyen, majd ezután az algoritmusok kikapcsolására lenne szükség, végül pedig a szülők figyelmeztetésére.

“Legyünk realisták, a közösségi média platformok soha nem lesznek 100%-ban biztonságosak, de  ezek a változtatások biztonságosabbá tennék őket.”- mesélte Matt.

Főkép forrása:
Több, mint 1200 szülő perli a közösségi oldalakat (Illusztráció)

További cikkek