393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Társasházi lakást vásárolsz? Nagyon figyelj a 60-70 százalékkal megnövekedett költségekre

10perc.hu
2023. 03. 06.
Társasházi lakást vásárolsz? Nagyon figyelj a 60-70 százalékkal megnövekedett költségekre

Nem mindegy, hogy több húszmilliós megtakarítása vagy ugyanennyi hitele van annak a közösségnek, amelyhez csatlakozunk, illetve a társasház rendelkezik-e a tulajdonosok befizetésein kívül egyéb bevételi forrásokkal is.

Gyakran hallhatjuk: megtaláltam álmaim lakását, első látásra szerelem! Igen ám, de a kezdeti fellángolást követően viszonylag rövid időn belül szokott jönni a csalódás. A magyar emberek átlagosan 15 évente vásárolnak ingatlant, többnyire megváltozott, stresszt okozó élethelyzetben. Ám ez egy olyan lépés, amit ha nem járunk alaposan körbe, évekre, évtizedekre megkeseríthetjük vele az életünket.

A vevőknek gyorsan kellett dönteniük, ha nem akartak lecsúszni egy-egy ajánlatról. 2022 végétől a piac lelassult, jut idő alaposan körülnézni, informálódni vagy akár alkudni is. Ez azért is különösen fontos, mert a rezsi, a kata adónem változásai és az infláció miatt egyes társasházak költségei akár 60-70%-kal is növekedtek.

„Az emberek többségének ingatlanvásárláskor az egyik legfontosabb szempont az ár, majd ezt követi az elhelyezkedés. Ami a mérlegelésből sok esetben kimarad, az maga az ingatlan közvetlen környezete. Márpedig, főként egy társasház esetében, számos olyan körülmény van, amit, ha hosszú távra tervezünk, és nyugalmas életet szeretnénk, nem lehet kihagyni a számításból” – hívta fel a 10perc.hu figyelmet Szilber Szilvia társasházszakértő.


Különböző üzleti célú tevékenységek folytatására – rendelők, irodák, szalonok – is előszeretettel választanak társasházi lakásokat a vállalkozók    Fotó: Pixabay


Az egyik legfontosabb tényező, amire rá kell kérdezni, az a társasház anyagi helyzete. Nem mindegy, hogy több húszmilliós megtakarítása vagy ugyanennyi hitele van annak a közösségnek, amelyhez csatlakozunk.

Az is lényeges, hogy rendelkezik-e a tulajdonosok befizetésein kívül egyéb bevételi forrásokkal is. Ez származhat a közös udvar, tároló, iroda kiadásából, vagy éppen reklámfelület bérbeadásából, ami lehetővé teszi, hogy a társasház kisebb mértékben függjön a tulajdonosok aktuális anyagi helyzetétől.

„Egy kisebb házban elég egyetlen tulajdonostárs, aki bármilyen okból nehéz anyagi helyzetbe kerül, már ez is veszélyeztetheti a tervezett felújításokat, fejlesztéseket, hitelfelvételt” – mutatott rá a társasházszakértő.


Ingatlanvásárláskor az egyik legfontosabb szempont az ár, majd ezt követi az elhelyezkedés    Fotó: Freepik


A pénzügyi helyzetet árnyalja a műszaki állapot, ugyanis ha egy frissen felújított, az elmúlt öt évben teljesen rendbe hozott társasháznak nincs megtakarítása, az nem olyan nagy probléma, mint az, ha egy rossz műszaki állapotú társasház még el is van adósodva. Aki ilyen kollektívába vásárolja be magát, az a következő felújítás alkalmával bizony mélyen a zsebébe nyúlhat.

„Lakásvásárláskor mindenképpen tájékozódni kell arról, hogy terveznek-e a közeljövőben munkálatokat, és ha igen, akkor annak a pénzügyi feltételei rendelkezésre állnak-e már, vagy majd csak ezután kell a ránk eső részt befizetnünk. Ha ezt elmulasztjuk, kellemetlen meglepetések érhetnek” – figyelmeztetett Szilber Szilvia.

Különböző üzleti célú tevékenységek folytatására – rendelők, irodák, szalonok – is előszeretettel választanak társasházi lakásokat a vállalkozók, azonban fontos tudni, hogy ezt megtilthatja a lakóközösség. Ha ennek nem járunk utána, hiába vettük meg a tökéletes helyen lévő, a céljainknak teljes mértékben megfelelő lakást, hiába költöttünk az átalakítására, felújítására magas összegeket, nem fogjuk tudni a terveink szerint használni.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek