392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Támad a madárinfluenza! Már karanténban az Állatkert pelikánjai!

10perc.hu
2021. 12. 17.
Támad a madárinfluenza! Már karanténban az Állatkert pelikánjai!

A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint a Fővárosi Állatkertben lévő Nagy-tóra látogató vadmadarak vitték be.

Már nemcsak iskolai osztályok vagy kórházak, hanem a fővárosi állatkert pelikánjai is karanténba kerültek. Igaz, előbbiekért a koronavírus, míg utóbbiért viszont a madárinfluenza a felelős. Jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert 57 pelikánját és 46 másik vízimadarát nem láthatja az óvintézkedések miatt a nagyközönség.

A rendkívüli intézkedés oka, hogy két elpusztult pelikánból a madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki, amelyet elsősorban a vadon, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak vitték be.

Az érintett 103 egyedet speciális előkészületek után egyenként befogták és megvizsgálták. A madaraktól egyenként vett minták egyikéből sem lehetett kimutatni a vírust, így minden jel arra mutat, hogy a gyors intézkedéssel a vírus belső terjedését eddig sikerült megállítani. Nem úgy, mint a keszthelyi Festetics Kastélyban, ahol nemrég a teljes madárállományt el kellett pusztítani a madárinfluenza miatt.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek