EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Támad a madárinfluenza! Már karanténban az Állatkert pelikánjai!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint a Fővárosi Állatkertben lévő Nagy-tóra látogató vadmadarak vitték be.

Már nemcsak iskolai osztályok vagy kórházak, hanem a fővárosi állatkert pelikánjai is karanténba kerültek. Igaz, előbbiekért a koronavírus, míg utóbbiért viszont a madárinfluenza a felelős. Jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert 57 pelikánját és 46 másik vízimadarát nem láthatja az óvintézkedések miatt a nagyközönség.

A rendkívüli intézkedés oka, hogy két elpusztult pelikánból a madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki, amelyet elsősorban a vadon, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak vitték be.

Az érintett 103 egyedet speciális előkészületek után egyenként befogták és megvizsgálták. A madaraktól egyenként vett minták egyikéből sem lehetett kimutatni a vírust, így minden jel arra mutat, hogy a gyors intézkedéssel a vírus belső terjedését eddig sikerült megállítani. Nem úgy, mint a keszthelyi Festetics Kastélyban, ahol nemrég a teljes madárállományt el kellett pusztítani a madárinfluenza miatt.