EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Szomorú karácsony – az ember 58 százaléka tud csak ajándékot venni szeretteinek

Belföldi hírek
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Azok, akik szeretnék meglepni a fa alatt valamivel családjukat, barátaikat, átlagosan 47 500 forintos keretben gondolkodnak.

Úgy tűnik, az infláció és az elszabadult energiaárak az idei karácsonyt is alaposan befolyásolják. A Cofidis Hitelmonitor legfrissebb, negyedik negyedéves kutatásból ugyanis kiderült, hogy idén az ünnepi kiadásokra százezer forintot terveznek költeni átlagosan a magyarok, ebből 47 500 forintot szánnak ajándékra.

Az adatok szerint a tavalyi karácsonyhoz képest visszafognák költéseiket a magyarok, 35 százalékuk szeretné idén kevesebb pénzből megúszni az ünnepet. A felnőtt lakosság 18 százaléka egyáltalán nem fog költeni a karácsonyra.


Idén már jóval kevesebb ajándék kerül majd a fa alá    Fotó: Freepik


A magyarok kétharmada idén is állít karácsonyfát. Ahol lesz fa, ott az otthonok több mint felében műfenyőt díszítenek. Vágott fenyőt a magyarok 30 százaléka vesz, 10 százaléka pedig földlabdás verziót választ.

A fenyőre legtöbben 10 ezer forint körüli összeget szánnak, az ünnepi dekoráció másodlagos: a magyarok 73 százaléka idén egyáltalán nem költ erre.

Egészen megdöbbentő, hogy az emberek 58 százaléka tud idén karácsonyi ajándékot vásárolnak.

A magyarok 46 százaléka minél olcsóbb alapanyagokból szeretné a karácsonyi asztalra varázsolni a család kedvenceit. A hal még mindig vezeti a listát, a második hely a sertéshúsnak jutott, amelyet a dió és a mák követ.