EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Szeretnéd tudni, meddig maradhat érvényben az élelmiszerárstop Magyarországon? Eláruljuk

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Bodnár Piroska

Az élelmiszerekre bevezetett hatósági árak december végéig van érvényben, ám a kormány a kiszivárgott hírek szerint Húsvétig szeretné fenntartani.

A benzinárstop kivezetését követően mindenki azt találgatja, vajon az élelmiszerek egy részére bevezetett hatósági árakat vajon meddig tartja fenn a kormány. Az árstop jelenleg december végéig van érvényben. A legutóbbi kormányülésen már tárgyalták is kérdést, az élelmiszerárak további befagyasztása pedig nagy támogatottságot élvez kormányzati körökben.

Hogy meddig? Nos, a Portfolio információi szerint még jövő áprilisban is velünk lehet az élelmiszerár-stop, ugyanis a kormány Húsvétig meg kívánja hosszabbítani az élelmiszerár-stopot. A lap értesülései szerint a kormányzat nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba fog helyezni, ugyanis egyre kevésbé tetszik a kabinetnek, hogy egyre drasztikusabb az élelmiszerhiány az árstopos termékek körében.


Az árstop jelenleg december végéig van érvényben    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Nagy kérdés, hogy a beszállítók mit lépnek, vagyis az importőrök, mert bár most rosszabb áron tudják értékesíteni az árstopos termékeket, mint más országokban, most van alkalmuk a piacszerzésre. Egy biztos, a kisboltosok a legnagyobb vesztesek – írta a Pénzcentrum.

Ugyanis egyszerre sújtja őket a beszerzési árak drasztikus emelkedése, az energiaválság és az árstop. Nem csoda, hogy az első félévben több mint 2000 kiskereskedelmi egység zárt be. A következő hónapok adhatják meg a választ arra, hogy a költségek emelkedése, a reálbérek csökkenése, a kiskereskedelmi forgalom visszaesése és az árstop milyen hatással lesz a gazdaságra.