EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

A Suzuki mikroműanyag gyűjtő eszközt fejlesztett ki hajómotorokhoz

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: www.globalsuzuki.com

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette a világ első, hajómotorokra szerelhető mikroműanyag gyűjtő eszközét - közölte a vállalat kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint az új eszköz használatával a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok.

A hajómotorok hűtésére általános gyakorlat, hogy tengervizet szivattyúznak át a rendszeren. A Suzuki egy olyan szűrőt fejlesztett ki, mely a tengerbe visszakerülő hűtővízből gyűjti össze a mikroműanyagokat. A tervek szerint 2021-től választható kiegészítőként vezetik be az eszközt, a jövőben viszont szériatartozék lesz.

A mikroműanyag gyűjtő eszköz a Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó Suzuki kezdeményezés egyik lépése. A projekt keretében a vállalat a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik.

A Suzuki Marine üzletág 2020 októberétől az eredeti alkatrészek csomagolását folyamatosan papíralapúra cseréli a korábbi műanyagról, így évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel.