393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Startra készek a cukrászatok teraszai

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 04. 19.
Startra készek a cukrászatok teraszai

A közelgő teraszok nyitása reményt adhat a fagyik és sütemények szerelmeseinek is, hogy lassan talán nem lesz gond akár egy cukrászda teraszán elfogyasztani a kedvenceiket.

A járvány a cukrászatban több éves hátrány nyomait rakta le, amit nagyon nehéz lesz csak a tervezett újranyitással behozni. Nagyon jó hír természetesen, hogy a teraszok hamarosan nyithatnak, mert mindez a cukrászdák életében is sokat jelent. Hiszen jelenleg az áprilisban megjelenő fagylalt adja az egyik bevételi forrást, amiből csak akkor fogyhat nagyobb mennyiség, ha helyben lehet fogyasztani.

„Jelenleg maszkban állnak az utcán sorba a vendégek, majd dobozban csupán egy-két gombócot visznek el, ami töredéke a megszokott fogyasztásnak. Nagyon hiányzik Székesfehérváron is, hogy vasárnap a templom után a nagyszülő a kis unokával együtt fagyizzon, vagy egy család az otthoni desszertet mellőzve, ebéd után a cukiban sütizzen” – árulta el a 10perc.hu kérdésére Damniczki Balázs cukrász.



Ugyanis a sütemény és a fagyi esetében sajnos nem igazán népszerű az elviteles vásárlás sem. Sokan inkább csak születésnapra rendelnek egy tortát, a többit pedig hónapok óta mellőzik. A szakma ugyan kapott némi segítséget – ilyen volt, hogy tavaly novemberben az áfakulcs 18 százalékról 5 százalékra csökkent az elviteles kiszolgálásnál és a házhoz szállításnál –, ám ez akkor segítene tartósan a vendéglátásban, ha mindez tartósan megmaradhatna, mert még sok idő kell a talpra álláshoz.

„A tavalyi is kemény év volt, de hogy milyen lesz az idei, azt nehéz megjósolni úgy, hogy még nem tudni mikor lehet majd a teljes nyitásban gondolkodni. Arról nem is beszélve, hogy a fennmaradás érdekében embereket kellett elbocsájtani... Az élet persze nem állt le teljesen most sem, csak sokkal nehezebben megy úgy, hogy nem a termelésre vagy az újdonságokra koncentrálunk, hanem az életbenmaradásra összpontosítunk” – fogalmazott a mestercukrász, aki a csapatával a télen szaloncukor készítésbe kezdett, mert az kiszállítással is kelendő volt.



Fagyiban még mindig a vörösboros málna vezet, ami 2013-ban az Év Fagylaltja volt, de természetesen minden évben törekednek valami újra is. Ám egyelőre komoly bevétel hiányában az új ötletekhez kellő gépparkot nem tudják megvenni. A süteményben az újfajta trendek mellett nagyon fontos a hagyomány, így elengedhetetlen, hogy a napi kínálatban benne legyen a mézes zserbó, az Eszerházy, Dobos-, és a puncstorta. A Damniczki cukrászdák egyik kuriózuma a Somlói Revolúció, amely 2014-ben elnyerte az Ország Tortája díjat.

„Sajnos sokan még mindig nem törekednek a minőségi alapanyagokra. Továbbra is aromákkal és olcsó margarinokkal viszik lejjebb az árakat és természetesen a minőséget. Sajnos a jó, éppen ezért drágább alapanyagokból nem lehet olcsó süteményt készíteni” – tette hozzá Damniczki Balázs.

Főkép forrása:
Damniczki Cukrászda

További cikkek