392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Sikeresen tesztelték a következő holdutazás űrrakétáját

10perc.hu
2021. 03. 21.
Sikeresen tesztelték a következő holdutazás űrrakétáját

Az SLS (Space Launch System) elnevezésű megarakéta hordozórakétájának motorjai több mint nyolc percen keresztül működtek.

Sikeresen tesztet hajtott végre a világ legnagyobb erejű űrrakétájának egy részén az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A BBC hírportálja megírta, az SLS (Space Launch System) elnevezésű megarakéta hordozórakétájának motorjai több mint nyolc percen keresztül működtek, vagyis annyi ideig, ameddig a talajtól az űrig eljutna. Ez már a hordozórakéta második tesztje, miután az első a hidraulikus rendszer hibája miatt nem volt sikeres.

Az Apolló-korszak Saturn-V hordozórakétájánál is erőteljesebb SLS a tervek szerint - 1972 után először - ebben az évtizedben asztronautákat fog szállítani a Holdra. A misszió a NASA Artemis elnevezésű projektjének a része, mely 2017-ben indult. Noha a nyolcperces üzemelés volt a cél, a NASA és a Boeing kutatói 250 másodperc alatt össze tudták gyűjteni a kulcsfontosságú adatokat. Mielőtt a hajtóműveket begyújtották volna, több mint 2,6 millió liter üzemanyaggal töltötték fel a tankot.

Főkép forrása:
NASA

További cikkek