393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Segítünk, miként vigyázz a pénzedre a karácsonyi forgatagban!

10perc.hu
2021. 12. 05.
Segítünk, miként vigyázz a pénzedre a karácsonyi forgatagban!

Az ünnepekre készülve óhatatlanul megfordulunk olyan helyeken, például nagyáruházakban, vásárokban, ahol sokan mások is, és a tömeg a zsebtolvajok és rablók fellegvára.

A karácsony közeledtével szinte mindenki vásárol a szabad perceiben, hogy meglephesse szeretteit az ünnepek alkalmából. Éppen ezért nem árt az óvatosság, és most kivételesen nem kizárólag az egészségügyi helyzet szempontjából. Ugyanis a karácsonyi forgatagban sok veszély fenyegeti az értékeinket. A bankmonitor.hu szakértői segítségével összeszedtük azt, miként kerülheti el a kellemetlenségeket.

A karácsonyi szezonban általában több készpénzt tartunk magunknál, hogy az ajándékok vásárlásakor mindig kéznél legyen a kívánt összeg. Nos, elsősorban erről kell leszoknunk, ráadásul otthon sem érdemes sok készpénzt tartani, nemhogy magunknál. Egy farzsebből kikandikáló vastag pénztárca – amiben a bankkártyáink és irataink is megtalálhatóak – szinte felkérés egy keringőre egy zsebtolvajjal.

Mindemellett bankautomatából sem érdemes egyszerre sok pénzt felvenni, hiszen – ha az ATM-ek megbütykölése a különböző banki biztonsági megoldások miatt manapság szerencsére már nem túl gyakori – a szemfüles csalók bármikor kifigyelhetik a kisebb-nagyobb összegű készpénz felvételeket, így egy óvatlan pillanatban könnyen rablás áldozatai lehetünk.

A fenti gondunkon azért sokat segített az, hogy idén januárjától már minden online kasszát használó boltban vagy szolgáltatónál – legyen az bármilyen kicsi is – kötelező elérhetővé tenni valamilyen elektronikus fizetési megoldást a vásárlók részére. Azaz, akkor is fizethetünk a bankkártyánkkal, ha nincs nálunk készpénz.



A bankkártyás fizetés mellett egyre elterjedtebbek a különböző alternatív online fizetési megoldások is, úgymint a telefonnal, vagy egy okosóra segítségével történő mobilfizetés. A jegybank adatai szerint 2020 második negyedéve és 2021 azonos időszaka között több mint duplájára nőtt a mobilfizetési tranzakciók száma.

A karácsonyi ajándékvásárlások kapcsán érdemes figyelni a bankkártyához beállított limitekre is. Ha tudjuk, hogy ennél többet költenénk, a netbankon keresztül is van lehetőségünk átállítani a vásárlási, valamint a készpénzfelvételi küszöbértékeket is. Arra viszonyt figyeljünk oda, hogy ezeket a bevásárlás után állítsuk vissza, hiszen ezek is biztonsági szerepet töltenek be.

A legtöbben személyesen szeretnek ajándékot választani. A magyarok fele nagyáruházakba, bevásárolóközpontokba tervez vásárolni menni. Amíg 2017-ben még a lakosság 23 százaléka rendelt külföldi internetes oldalakról idén mindössze 10%-unk választja ezt a megoldást, ellenben idén a hazai webshopokban a lakosság közel fele vásárol valamit az ünnepeket megelőző időszakban.

Sok esetben bizonyos összeg felett a webshopok ingyenes szállítást biztosítanak, így időt és pénzt is spórolhatunk. Megérheti például összefogni és együtt rendelni a rokonokkal, barátokkal. Mindemellett az online fizetés is ingyenes, pont úgy, mintha az üzletben fizetnénk kártyával. Sőt, nem áll fenn a pénztárcánk eltulajdonításának veszélye sem.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek